Тестват цял град в България за коронавирус

Новини за 20.11.2020

Цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за коронавируса, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Целта е да се направи "моментна снимка", която да бъде сравнена с 14-дневната заболеваемост, която се следи. В момента тя е 658 на 100 хил. души, което ни задържа на 13 място в ЕС.

Кой да бъде този град обаче, още не е решено. Предстои обявяване на поръчка за 1 млн. антигенни тестове, до момента са поръчани 70 хил. Закупените от държавата ще бъдат разпределени на РЗИ-та и ще се извършват безплатно. Ангелов каза, че европейската препоръка е след положителен антигенен тест да се прави PCR.

Шефът на "Пирогов" Асен Балтов заяви, че много граждани не правят това, за да не бъдат карантинирани и продължават да сеят заразата, което натоварва допълнително системата. Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в момента са хоспитализирани 2026 души в София, като 238 са хората на интензивно лечение. В общинските ДКЦ-та има вече 9 Covid кабинета, като ще станат 11 до утре. За пет дни през тях са преминали близо 1600 души. С антигенни тестове са тествани 1528, положителните са 453 или 29%.

Кратък линк

Още Новини