Възстановяване на емоционалното равновесие

Новини за 03.08.2020

Не е възможно да живеем зад „стена“, която да ни изолира от несгодите в живота и от сблъсъците между личностите, поради което няма гаранция, че днес или утре няма да изпитаме гняв или обида.

Необходимо е да  развием умението да предотвратяваме конфликтите, но и да отстраняваме последиците, например емоционалния стрес, способен да съсипе здравето и работоспособността на човека.

Съвременният човек много често е подложен на емоционален стрес, на психотравми вследствие сблъсъци между личностите.

Относно хигиената на всекидневното поведение и запазването на емоционалното равновесие, големият учен и хуманист Селие е формулирал следните препоръки:

  1. Ценете радостта от истински простия начин на живот. Като избягвате всичко умишлено, показно и усложнено, ще заслужите разположение и обич. Надутата престореност предизвиква неприязън.
  2. Стремете се да спечелите обичта на ближния си, но все пак не се сближавайте с „бясно куче“.
  3. Признайте че, съвършенството е непостижимо, но всяко постижение си има връх – стремете се към него и нека това да ви удовлетворява.
  4. С каквато и ситуация в живота да се сблъскате, помислете преди всичко струва ли си да се сражавате.
  5. Непрекъснато съсредоточавайте вниманието си върху светлите  страни на живота и върху действията, които могат да подобрят вашето положение. Старайте се да забравите за всичко безнадеждно – отвратитетелно и тягостно.
  6. Дори след съкрушително поражение се борете с гнетящата ви мисъл за неуспеха с помощта на спомените за предишни успехи. И в най-скромната кариера има нещо, за което може с гордост да си спомните.
  7. Ако ви предстои нещо тягостно и неприятно, но необходимо за постигането на целта, не го отлагайте. Пробийте цирея, за да отстраните болката, вместо предпазливо да го поглеждате, което само ще удължи болезнения период.
  8. Да не забравяме, че няма готова рецепта за всички. Всички ние сме различни и проблемите ни също.

Мислите  и призивите на Селие не са нови, но въпреки това се възприемат за точни и актуални.

Виктория Викторова      

Кратък линк

Още Новини