Ейми Уайнхаус и болката от пристрастяването

Новини за 09.09.2019

Когато обичаш някого, който страда от болестта на пристрастяването, очакваш телефонното обаждане. Телефонно обаждане ще има. Искрената ти надежда е, че то ще бъде от самия пристрастен, който е готов да изпробва нещо ново. Разбира се, се страхуваш и от другото обаждане - тъжния среднощен камбанен звън от приятел или роднина, който ти казва, че е прекалено късно - тя си е отишла."

Новината за смъртта на един пристрастен към алкохол и наркотици пушач като цяло не изненадва никого. Тя само натъжава. Изглежда така сякаш всички са очаквали този изход от положението, а не друг - положителен.  "Сега Ейми Уайнхаус е мъртва, както много други, чиято смърт на 27 години ненужно е романтизирана ретроспективно. Дали тази трагедия можеше да бъде предотвратена сега е нерелевантно.

Днес не е предотвратима. Заради това заболяване загубихме красива и талантлива жена. Не всички пристрастени притежават такъв невероятен талант. Нито пък този на Кърт, Джими или на Дженис, някои хора просто биват обзети от скръбта", пише още Ръсел Бранд, като завършва с думите: "Това, което ние можем да направим, е да адаптираме начина, по който виждаме това състояние - не като престъпление или романтична преструвка, а като болест, която ще убие. Трябва да преразгледаме начина, по който обществото се отнася към пристрастените - не като престъпници, а като болни хора, които се нуждаят от грижи.

Трябва да погледнем към начина, по който нашето правителство финансира рехабилитацията. По-евтино е да излекуваш един пристрастен, отколкото да го изпратиш в затвора, така че криминализацията дори икономически няма смисъл. Не всички познаваме някого с невероятния талант на Ейми, но всички познаваме пияници и наркомани и всички те се нуждаят от помощ и помощта е някъде там. Всичко, което трябва да направят, е да вдигнат телефона и да се обадят. Или не. И в двата случая телефонно обаждане ще има."

 

 

 

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/07/26/1128784_eimi_uainhaus_i_bolkata_ot_pristrastiavaneto/?fbclid=IwAR0ihPTIUvnsEL1bwudK1Us0ROh_QaSTFgaEpYw8MiVQwZaxuvPsTduLvSQ

 

Кратък линк

Още Новини