Заповедите на народната педагогика

Новини за 01.03.2021

Първо работата – после удоволствието

Първа тайна: трудолюбие  – главната грижа на възпитателя.

Трябва да научим детето да работи още докато ходи право под масата, за да не се чудим после защо е толкова мързеливо.

Как?

С личен пример!

Не случайно в древността са процъфтявали трудовите династии – защото бащите са учили децата си на занаята още от пелени.

Разбира се, трябва да се започне с прости задачи. Майката мие чиниите, а детето ги бърше, майката полива градината, а детето е отстрани и подрежда тревата на купчинки. Детето тъкмо е проходило – време е да получи своите посилни домашни задължения. Подреди си стаята, полей цветята. Малко ли неща има. Къщата не е голяма, но за лежане време няма, както сами знаете.

Работата на момичетата и момчетата по традиция е различна. Макар, че кухнята привлича и много момчета. Интересно им е как се пече баница или как се вари супа.

По този начин от изискващо постоянна грижа и внимание детето се превръща в помощник. Това е първият плюс. Има още един,  не толкова очевиден. Трудът учи децата да мислят.

В хода на работата детето запомня как се нарича даден инструмент и за какво е предназначен, преценява как по – бързо и по – добре да свърши работата си или дори си прави някакво приспособление, с което да си помогне.

Така се появяват и чувството му за отговорност, и различните му умения, и гордостта за добре свършената работа.

За родителите безспорно е от значение детето по – бързо да стане самостоятелно.

По лесно е да научим детето да брои , докато се труди вкъщи, отколкото в училище. Бройте на глас измитите чинии, накарайте сина си да ви подаде определен брой пирони, пребройте няколко пъти изпечените банички, дали някоя не е избягала.

Не веднага, но много бързо детето ще разбере  за какво става дума. Едно време по селата възрастните не са можели да пишат цифрите, но например колко чувала със зърно са събрани за зимата са знаели и децата.

А мързелът, както е известно, не води до нищо добро.

Спомняме си народните приказки. Мързеливият герой може да продължава да лежи на печката, но няма да види нито половината царство, нито съкровището, нито принцесата.

Всичко това, ще получи онзи, който неуморно се труди.

Само онзи, който преди да получи половината царство и принцесата, преминава множество изпитания и се оказва по – добър, по  –  силен и по – настойчив от останалите претенденти за щастие.

В това отношение народната мъдрост е строга: децата трябва да бъдат възпитавани така, че да знаят  – да бъдеш мързелив е срамно и неизгодно.  

източник: „Развивай правилно ума на детето! Как?“

           Виктория Викторова

Кратък линк

Още Новини