За тийнейджъри в стрес или депресия

Новини за 13.01.2021
  • Осемдесет процента от тревогите ви са безпочвени, тъй като или са маловажни, или пък оправданието им е крайно невероятно. Когато започнете да се притеснявате за нещо, първо се запитайте струва ли си въобще да си слагате този проблем на сърцето и дали той ще има същата тежест и след пет години!
  • Направете списък на най – големите си тревоги, а после ги прегледате една по една и преценете дали можете да направите нещо, за да решите проблема.
  • Когато ви е тежко, се опитайте да се разсеете  – има много начини: да поговорите с някой приятел, да излезете на разходка, да изпратите на някого писмо или и-мейл.
  • Отделете си специална петнайсетминутка за тревоги всеки ден. Съберете си всички грижи на веднъж и се постарайте да мислите за тях само през въпросните петнайсет минути. После се опитайте да се отървете от тях, като си представите, че поставяте всяка от тях в кутия, след което ги изхвърляте една по една.
  • Хубаво е да се занимавате с някакъв спорт: бягане, плуване, каране на велосипед, тенис – физическото напрежение намалява нивата на стреса, като принуждава организма да произвежда хормони, наречени ендорфини.
  • При  подготовка на изпити или работа разпределението на времето често се превръща в най – важния проблем, затова си съставете седмично разписание кога какво точно правите. По този начин ще прецените колко време отделяте за уроците, гледане на телевизия, ядене, спане, спорове, подготовка на домашната работа и така нататък.

               източник: "Тийнейджъри агония и екстаз"

                                   

                              Виктория Виктрова

Кратък линк

Още Новини