Историята на един магистрат: Никола Гратери ни разказва

Новини за 19.10.2020

"Учех по  дванадесет часа на ден, седем дни в седмицата", спомня си за университетските си години Гратери. Думите му са   послание към едно поколение, което по негово  мнение е изгубило  духа на живота. Как можем да възстановим  духа на живота от купчината прашни неща, които изоставихме на тавана? Чуваме го да говори по оживен начин, докато с леки движения  се люлее на стола си.

" Четене на повече книги!" – това е съветът, който магистратът дава  на младите хора.

 И ние го слушаме с голям интерес и  с искрено любопитство, очаровани от срещата ни с него. Той говори по един завладяваш начин.

 Трябва да има мотивация на всички настоящи и бъдещи младежи, за да се изгради по-стабилно общество, да се възкреси един идеал на справедливост, който е за всички, да триумфира законността: последната дума изглежда, че звучи в нашите уши с ехо от проблеми, които тук в Калабрия, за съжаление са добре известни. От друга страна, речта на Никола Гратери не е просто разказ за неговите преживявания. Думите му са пропити с  надежда.

 Калабрийският магистрат вярва в това и иска по-добро бъдеще за нас и нашите деца. Това, което той казва, е резултат от  многото успешни операции анти-мафия , осъществени от съдебната система в  Реджо Калабрия, през последните години, в полза на тежката борба срещу  Ндрангета . Макси -процеси, в които Гратери е  главният герой, воден от ясното съзнание, че все още има много за правене.

"Феноменът на мафията може да бъде победен", казва Гратери. Това е  фраза, която чуваме често, но този път е от значение, защото човекът пред нас е един от най-добрите "онколози", поели ангажимента да изкоренят рак, който подкопава нашата реалност и нашето бъдеще в основите му.

Така, в  неговия офис, където той ни приветства по своя гостоприемен  начин, ни разказва за живота си. Ние сме пряко ангажирани, а не просто слушатели , докато ни разказва за времето, когато е ходил на училище, спомняйки си за своите закърпени  панталони, родителите си, матрака си. И с  горчив спомен говори  за някои от съучениците му,  момчетата  от  гимназията   , които са станали след  това  мафиоти.

 Сега вече ни става по-ясно кой е мъжът, който се крие зад елегантно синьото сако, зад купчината  документи на бюрото си, зад тежестта на книгите, които  той е написал.

Накрая Гратери си тръгва, поздравява ни по учтив начин, обещава ни бъдещи срещи  и след това отново ни напомня с твърдо убеждение и  сериозност, че "Справедливостта е нещо сериозно".

Кратък линк

Още Новини