Как да обучаваме „мислител“

Новини за 31.03.2021

Всъщност да бъде обучено дете с доминиращо ляво полукълбо не е трудно, защото цялата система на преподаване  е ориентирана към такива деца.

Всички учебници, азбуки, традиционни методики – всичко е създадено с идеята, че детето има добре развита логика, че мисли от частичното към общото: първо учим буквите, след това ги подреждаме в срички, след което в думи и така нататък.

Детето чете добре, възприема написаното в книгата, но му е трудно да разбере образите и цялостната картина.Затова му показвайте правилата и обясненията в книгите, рисувайте му схеми. И разбира се, бъдете последователни,  логични.

Не е добре да се да се прекалява с художествените примери, те само ще попречат.

Как да „сприятелим“ полукълбата?

За да може на детето да му е по – лесно в ученето, полукълбата трябва да са  „приятели“  – да работят наравно.

Има много прости методи, които помагат да се регулира контакта между полукълбата. Карайте детето например да рисува или да прави нещо с лявата ръка. Само не го карайте насила – то не бива да има усещането, че винаги трябва да прави така. Нека това бъде просто игра.

Ако вашето дете не се справя с математиката и подозирате, че при него явно доминира дясното полукълбо и образното мислене , опитайте се да учите стихчета и песнички за цифрите, да рисувате цифри, да намирате цвят за всяко число.

Може да измислите образи : единицата е ръжен, двойката – лебед, тройката – подкова и така нататък.

По този начин ще се справите с математиката и ще накарате лявото полукълбо да поработи заедно с дясното.

източник: „Развивай правилно ума на детето! Как?“

              Виктория Викторова

Кратък линк

Още Новини