НАРКОТИЦИТЕ

Новини за 10.05.2013

Злоупотребата с наркотици предизвиква постоянни промени в различни части на мозъка. Разбирането на клетъчни и молекулни механизми на адаптация ще помогне за разработването на нови лечения за наркомания.

Бял прах следи. Спринцовка и лъжица. Таблетки. Много зависими само при  вида на наркотика или на предмети, свързани с него изпадат в тръпка на удоволствие от очакването. И след приемането му настъпва с нищо несравнимо за тях  блаженство: топлината се разпространява чрез тялото, всички проблеми изчезват и изглежда, че цялата вселена е в краката ти. Скоро започва да се случва нещо странно.
За да  се чувстваш „крилат”, трябва да помиришеш, поглъщаш или инжектираш наркотика. Ако не го направиш, изпадаш в депресия, изнемогваш  физически, започва абстиненция. Въпреки това дозата не е достатъчна, и постепенно  човек губи контрол над себе си и изпитва интензивни глад за наркотици.

Скоро пристрастяване започва да повлияе на здравето, финансовото състояние и личния  живот.

Невролози отдавна знаят, че еуфорията, под влиянието на наркотици е свързана с тяхното стимулиращо въздействие върху системата, отговорна  за възнаграждение в мозъка. Тази системата е сложна мрежа от нервни клетки (неврони), което води до чувство на удоволствие след хранене или секс – форми на дейност, които са необходими за оцеляване и размножаване.

Стимулирането на системата за възнаграждение доставя удоволствие и кара отново и отново  да се прибягва до тези форми на дейност, които са я предоставили.
 

Въпреки това, последните изследвания показват, че хроничната употреба причинява структурни и функционални промени в невроните на системата за възнаграждение, постоянни в продължение на седмици, месеци и дори години след прекратяване лекарства.

По този начин, от една страна, постепенно  отслабва положителният  ефект от  приема на веществото, а от друга - се увеличават болезнено човешкото желание за наркотици.

 

Кратък линк

Още Новини