Психични ефекти при екстази

Новини за 28.05.2020

Действието на екстази е близко до това на мескалина и амфетамина. То е двойно: психостимулиращо и променящо сензорните възприятия. Въпреки че се смята за „реактивен“, има способността да сваля социалните задръжки и повишава нуждата от физически и интелектуални контакти.

Затова понякога се нарича „амфетамин за влюбени“ или „любовно хапче“.

Прием на по-високи дози екстази предизвиква видения, подобни на тези, описани при ЛСД. Действието зависи от индивидуалната чувствителност и начина на употреба, като се развива синдром на толеранс.

Много от консуматорите описват период на дезориентация, която трае около 30 минути, спазмодични движения на мускулите на челюстта, тризмус.

Следва еуфория за около три до шест часа, при което се наблюдават улеснени контакти, липса на умора и паметови смущения.

Фазата на изчерпване и депресия продължава около 8 часа.

Психичните реакции могат да бъдат и по-тежки, с остри кризи на страх, паника и дори с агресия.

Депресивната фаза също може да протече тежко и да продължи много седмици.

На деня след „друсането“ се изпитва чувство на „вдървеност на устата“, сънливост, мускулни болки, дисфорично настроение и трудна концентрация.

Други вещества приемани заедно с екстази (алкохол, канабис), прибавят и своите ефекти.

Описани са и трайни психопатологични смущения. В някои случаи еволюцията става хронична, с фази на обостряне – при вземане на екстази или  канабис – и на ремисии.

Употребата на екстази променя професионалните изпълнения и още повече карането на превозни средства поради непреодолимата умора след безсънието, предизвикано от дрогата.

Виктория Викторова

Кратък линк

Още Новини