Разстройства на хранително поведение в юношеството

Новини за 10.04.2020

В юношеството има чести смущения в хранителното поведение, които не влизат в една точна квалификация, но се отнасят към патологията, наречена адиктивна / привикваща/. Понякога тези състояния се предшестват от анорексия или нервна булимия.

Една немалка част от младите момичета пазят диета за намаляване на теглото или вземат лаксативи, диуретици, намаляващи апетита препарати. В тази възраст се наблюдават ѝ други разстройства: пристъпи на внезапен силен глад, който, без да е истинска булимия, често я предшества.Наблюдава се избирателно отвращение или изключване на определени храни.

Клинични истории на пациентите показват, че тези хранителни смущения са били предшествани от прогресивно развитие на анорексия или булимия. Неблагоприятните фактори засягат предимно женския пол, като са свързани с повтаряне на кризите, прекалено ангажиране с теглото/често до натрапливо проверяване на килограмите/, разнообразни ограничения и контрол на телесното тегло.

Диагнозата нерядко закъснява и се поставя след много месеци, изгубени за допълнителни изследвания, прилагане на различни заместващи лечения /витамини, хормони и др./

Общото при анорексията и булимията  е едно дълбоко разстройство във възприемането на образа на тялото, което може да е под формата на отричане на отслабването, стигащо понякога до налудно убеждение, че е налице подчертана пълнота / анорексия/.

Това убеждение, което е елемент на представата за себе си, извън телесния образ в тесен смисъл на думата, показва спъване или блокиране на развитието на юношеството и знак за психологическия произход на тези смущения.

Психичното развитие в пубертета преминава през една фаза, на обща сексуализация на поведението. Всяко удоволствие, прието чрез и във тялото може да се сексуализира и да доведе до чувство за вина, което засилва подтика от физиологична нужда.

Факторите в тази възраст са много и чрез тях се прави връзка между пубертет, юношество и разстроено хранително поведение, като една част от тях са физиологични, психологични, социални и културни.

Виктория Викторова

Кратък линк

Още Новини