Ракът победен за пореден път от съединение в пелина

Новини за 08.04.2014

Сензационно откритие за здравето показва, че смесването на кислород под високо налягане с естественото лекарство ‘артемизинин’ може да предостави нов начин за убиване на раковите клетки. Изследователите откриха, че комбинацията би могла да снижи растежа на раковите клетки с 38%. А за хората, болни от рак това представлява голяма доза надежда за здравето им.

Артемизининът е съединение, извличано от пелин и широко се използва за лекуването на малария. В средата на 90те години на двайсти век изследователите започнаха да изпробват действието му върху рака. Ново изследване откри, че средата от чист кислород при налягане, надвишаващо три пъти нормалното налягане на въздуха значително засилва ефективността на артемизинина.

В новото изследване, използването само на артемизинин или само на кислород под високо налягане върху човешки клетки на левкемия снижава растежа на раковите клетки с 15%. А използването им в комбинация допълнително снижава растежа на тези клетки до 38%, което е повече от 50% увеличение на ефективността на артемизинина. Това очевидно представлява много по-голям лечебен ефект като при това той се проявява само след 48 часа. След по-дълги периоди изследователите казват, че резултатите могат да са още по-мащабни.

Счита се, че историята на използването на артемизинина в медицината започва още преди хиляди години в древен Китай. Съвременното му използване е в лечението на малария в Азия и Африка. Но през последните няколко десетилетия учените откриха, че артемизининът си взаимодейства с желязото в клетките и формира свободен радикал. Тази силно реактивна частица може да унищожи клетката. Това обикновено е нещо лошо за нас, но когато клетките са ракови, резултатът очевидно е доста положителен.

Бързо делящите се ракови клетки също се нуждаят от желязо, за да обазуват ново ДНК. Изследователите считат, че те също така представляват мишена за артемизинина. Това естествено лекарство е евтино и представлява потенциално доста обещаващ лек срещу рака. Според изследователите артемизининът е 100 пъти по-прецизен като лечение от химеотерапията, която в основни линии се изразява в ‘бомбардирането’ на една цяла част от тялото с надеждата да убие раковите клетки в нея.

Кратък линк

Още Новини