Сексуалната злоупотреба и насилието

Новини за 12.01.2021

Сексуалната злоупотреба с децата често води до внезапна промяна в поведението им, мрачни настроения и депресия.

Моментът, в който родителите осъзнаят, че детето им е било подложено на подобно насилие, винаги се съпътства от огромен ужас, не на последно място и поради автоматичното насочване на подозренията към най – „близкостоящия“ мъж, който веднага се приема за виновен до доказване на противното.

Като естествена последица от всичко това в семейството настъпват огромни катаклизми.

Трудностите при диагностицирането на сексуалната злоупотреба произлизат от редица фактори: насилниците обикновено са в по – силна позиция, отколкото детето, и имат власт над него.

Децата, подложени на злоупотреба, обикновено не разполагат с подходящите езикови средства по сексуалните въпроси, за да обяснят какво точна става.

Оказва се, че повечето от децата, подложени на сексуално насилие, не проявяват никакви външни, физически признаци.

Момичетата биват подлагани на сексуално насилие по-често от своите доведени бащи или от приятели на семейството, отколкото от истинските си бащи.

Установено е, че невинността на малките деца може да бъде изключително примамлива за някои мъже.

Хората, които обичат да злоупотребяват с деца, притежават невероятен нюх и неизчерпаем запас от умения, чрез които си осигуряват максимален достъп до колкото е възможно повече деца, и печелят доверието както на децата, така и на техните родители.

Родителите трябва да са наясно, че всеки който има достъп до децата им, може лесно да използва и да се възползва от оказаното му доверие.

Възрастните, които упражняват сексуално насилие върху деца, са обикновено мъже, които произхождат от най – различни професионални и социални сфери.

Проведен социологически анализ установява, че средностатистическият сексуален насилник бива хванат, едва след като се е погаврил най – малко със седем деца. В много от случаите на насилника му се разминава много дълго време.

Като имаме предвид, че подобно сексуално поведение е по типично за мъжете, не е изненадващо, че обичайните им цели са предимно момиченцата, а не момченцата.

Проучванията показват, че насилниците предпочитат да набелязват за свои жертви децата, които са най – любвеобвилни, най – податливи, най – доверчиви и най – уязвими.

Първоначално ги впримчват в дълбока психологическа връзка и едва тогава започват сексуалния контакт.

Те обикновено си изработват стратегия, за спечелване доверието на децата и за убеждаването им да вземат участие в откровено сексуални игри, като започнат от на пръв поглед приятелски докосвания и постепенно преминават към по – еротични действия, градейки постоянно връзката си с детето.

И до момента, в който сексуалното насилие действително стане факт, детето може да заживее с убеждението, че наистина е дало съгласието си за него.

Насилниците са обикновено много изобретателни в средствата си за принуда, като ги разтеглят максимално във времето.

Сред най – обичайните им методи са опитите да разделят детето от възрастните, които могат да го защитят, обещание за награди или заплахи от наказания, както и запознаването на децата с все по – откровено порнографски материали.

В съвременното общество за повечето от момичетата в ранните години на пубертета и малък брой от момчетата сексуалното насилие под една или друга форма е почти неминуемо – било то натрапена среща с някой ексхибиционист в парка.

Подобни леки форми на насилие, колкото и неприятни да са те, са за съжаление обичайни и естествени, поради което трябва да бъдат обсъждани в семейството и да бъдат приети като неизбежна част от живота.

Много по – трудно е да бъде даден съвет на родителите, как да избегнат опасността децата им да бъдат подложени на описаното тук сексуално насилие.

За радост подобни случаи са сравнително редки, но, както вече подчертахме, не трябва да се забравя, че насилниците са изключително хитри и че голяма част от тях са добри познати на жертвите и често приятели на техните семейства.

Вината, гневът и разрухата, причинени от осъзнаването, че детето в едно голямо семейство е било подложено на сексуална злоупотреба, са всеобхватни, затова лечението и възстановяването от тях представлява дълъг, болезнен процес.

Установяването на факта е само началото.

Родителите и детето трябва да си дадат сметка, че ще им се наложи да съживяват миналото отново и отново и че понякога нещата ще си останат все така неразрешени, особено що се отнася до наказанието или окончателното прекратяване своеволията на насилника.

Възможността да бъдем на всяка крачка до своите деца или тийнейджъри, за да ги защитаваме, е напълно неосъществима.

Ако забележите обаче, че поведението на детето ви се е променило внезапно, без видима причина, то не бързайте да го отдавате на традиционните „тийнейджърски настроения“ или „опити да се прави на трудно дете“.

Сексуалните насилници използват много умело методите на изнудването, както и други мерки, за да забранят на децата, които са набелязали за свои обекти, да споделят случилото се със своите родители.

Родителите трябва да проявят огромно търпение, докато се опитват да налучкат верния път, за да си обяснят нещо, за което може би се чувстват виновни или отговорни по някакъв начин.

източник: "Тийнейджъри агония и екстаз"

 

                        Виктория Викторова

 

Кратък линк

Още Новини