Тревожност

Новини за 25.03.2020

Тревожността е състояние на психично напрежение и физическа мобилизация, без определена причина и съпроводено от соматичен дискомфорт. Съществуват две различни клинични форми:паническа криза и състояние на тревожност.

 Паническата криза се характеризира с брутално начало върху един вече установен тревожен фон.Това е пристъп, преживяван винаги мъчително, дори панически, който завладява страдащото лице без видима причина. Налице са и соматични симптоми /затруднено дишане, стомашни болки, сърдечно неразположение/, които засилват преживяванията на смъртен страх.

Състоянието на тревожност, е едно хронично състояние на напрежение с  по – слаби белези от тези при кризата:свиване на хранопровода, стомашни болки ,сърдечни спазми, мускулна слабост, тремор, изпотяване, затруднено дишане и др.

Тревожност и алкохолизъм

Връзката между алкохолизма и тревожността е добре позната на терапевтите. Известен факт е, че спирането на алкохолната практика е съпроводена от симптоми на тревожност. В някои случаи, алкохолната зависимост може да се развие в резултат на интензивни тревожни преживявания.

Физическите, психическите и социалните последици на  алкохолизма в стадия на зависимост могат да доведат до състояния на обща тревожност, панически пристъпи или фобия.

При спиране на пиенето тревожните смущения са част от клиничната картина на абстиненцията и могат да се комбинират с неврологични, стомашни и психични усложнения. Временно се успокояват при консумация на алкохол или изчезват след много дълъг период на въздържание. Това се дължи на двуфазният ефект на алкохола: анксиолитичен /противотревожен/ при еднократна употреба и анксиогенен при хронична употреба.

Тревожност и наркомании

Установена е връзка между депресия, тревожност и злоупотреба с психоактивни вещества.Факт е, че прекаран тревожен или депресивен епизод удвояват риска от злоупотреба и зависимост от ПАВ.

 Около 40% от наркоманите са преживели тревожни състояния в живота си, а около 50% са изпадали в депресивни състояния.

Способността за овладяване на тревожните епизоди в ежедневието, са  ключ към  едно хармонично, балансирано и щастливо съществуване, лишено от пороци и риск.

Виктория Викторова

Кратък линк

Още Новини