Светият Синод за „София прайд 2018”: Ако поиска, човек може да се освободи от греха

Новини за 06.06.2018

За поредна година Българската православна църква се обяви срещу предстоящия гей парад, определяйки го като демонстрация на греха. В свое становище, прието единодушно от Светия Синод в пълен състав, църквата посочва, че „истински свободният човек, ако поиска, може да се освободи от греха с помощта на Бога”.

В навечерието на „София прайд 2018”, насрочен за 9 юни, Светият Синод на Българската православна църква в пълен състав прие становище, в което за пореден път изразява категоричното си несъгласие с провеждането на парада. От Синода подчертават, че позицията им остава принципна и непроменена в годините.
 
В становището се посочва, че „зачитайки свободата на волята, Светата Православна църква отново се обръща към своите чеда, братя и сестри и с обич им напомня, че свободата е отговорност и че истински свободният човек, ако поиска, може да се освободи от греха с помощта на Бога и на ближния в лоното на св. Православна църква.”

От Синода допълват, че в позицията им е налице отеческа загриженост и призив към неучастие в такава „демонстрация на греха”.
 
В заключение църквата цитира Библията и посочва, че „всяка човешка душа е по-ценна от целия свят, затова Бог не иска смъртта на грешник, „но да се отвърне той от пътя на злото и греха и да бъде жив”.

Преди година в свое обръщение българският патриарх Неофит определи демонстрацията като опит да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество и като повод за гордост и пример за подражание.     

 

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/svetiiat-sinod-za-sofiia-prajd-2018-ako-poiska-chovek-mozhe-da-se-osvobodi-ot-greha-2097174

Кратък линк

Още Новини