Светият Синод отказва да даде икони за изложбата в Лувъра

Новини за 10.02.2020

Светият синод не дава благословията си за изнасяне на артефакти (икони и ръкописи) от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложбата в Лувъра през лятото на 2020 г.

Това съобщи Мелнишкият епископ Герасим и главен секретар на Светия синод пред "Площад Славейков", цитиран от БГНЕС. Отговорът е по повод молбата на министър Банов към Негово светейшество патриарх Неофит относно подготовката на изложба, която ще представи в музея Лувър културни ценности на България от периода 16-18 век. 

С молбата се иска разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националният църковен историко-археологически музей и Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия. Към нея министър Банов бил приложил и списък от църковни предмети, за които президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез предлага да бъдат изложени: кръстове, икони, кандилници, евангелия, обкови на евангелия, олтарни двери и т н. "Моля за Вашата благословия", завършва писмото си Боил Банов до патриарх Неофит.

Отказът е принципна позиция на Синода, която се спазва неотклонно от 2004 г. насам, когато е взето решение да не се изнасят предмети от църковните хранилища в чужбина, освен по изключение за поклонения, става ясно от съобщението на Светия синод. 

Според епископ Герасим, запитването от Министерство на културата е било само за предмети от църковния институт и музей, но забраната обхваща и всички църкви и манастири на подчинение към Българската православна църква. Преди дни стана ясно, че организацията на българска изложба в Лувъра с работно заглавие „Българско изкуство от XVI до XVIII век“ събужда противоречиво отношение в различни наши институции. 

Директорът на Института по изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов предупреди, че изложбата ще бъде подредена в отдела за ислямско изкуство на музея в Париж и призова всички институции да откажат да предоставят експонати.

    https://www.actualno.com/society/svetijat-sinod-otkazva-da-dade-ikoni-za-izlojbata-v-luvyra-news_1432203.html

Кратък линк

Още Новини