Хайдушки мотиви в новата изложба на свещ. Костадин Калайджиев в Банско

Новини за 17.07.2017

"Красотата ражда оптимизъм" - изложба живопис, икони и дърворезба от отец Костадин Калайджиев можете да видите в Посетителския информационен център в гр. Банско.

Изумителни картини ни показват прекрасни пейзажи, живота в настоящето и устрема на банскалий в миналото.

       

 Свещеник Костадин Калайджиев откри лятна изложба на картини, икони и дърворезба. Изложбата е разположена в Посетителския център в гр. Банско и ще остане там до 19 юли, за радост на жителите и гостите на планинското градче. Банският свещеник този път ни представя най-новите си картини, особено впечатление, от които правят тези с хайдушки мотиви, вдъхновени от планината и героизма на предците ни. Една от картините изобразява строежа на църквата "Св. Троица" в Банско.

   

Отец Костадин рисува портрети, пейзажи, панорами, лица и животни в свежи пастелни тонове, обръщайки внимание на красотата в Божия свят, успокояваща, вдъхновяваща за нов живот, вдъхваща благодарност  към Създателя и вяра и надежда за Спасение. Освен прекрасни пейзажи  и хайдушки мотиви, посетителите могат да видят и картини  свързани с един от бичовете на днешното време – наркоманията. Отец Костадин с голяма яснота описва с четка и боички, състоянието на безнадежност и изчезващия дъх на живота у попадналите в капана на дрогата, отправяйки послание към младите хора да търсят Божията красота, а не илюзорността на тъмния поднебесен свят.

     

Заедно с картините на отеца в изложбата участват за първи път и картини на младата художничка Ралица Божанина, която скоро ще стане снаха на отец Костадин.

   

Всеки може да разгледа изложбата и да разговаря с отец Костадин в работното време на центъра до сряда идната седмица.

 

Кратък линк

Още Новини