100 години от рождението на Джани Родари

Новини за 23.10.2020

Забелязахте ли днешното лого на началната страница на Google? Компанията иска да ни напомни за една любима на няколко поколения личност и да ни разведри в тези трудни времена. Става въпрос за италианския писател и журналист Джани Родари, който е известен със своите произведения за деца.

Той е роден на днешната дата 23 октомври преди 100 години в малко градче с името Оменя, което е разположено в Северна Италия. Едва ли е изненадващо, че Google избират да създадат логото посветено на Джани Родари около най-популярната му творба, а именно "Приключенията на Лукчо" (1951), която почти 70 години продължава да забавлява малчуганите по цял свят.

Джани Родари прекарва своето детство заедно със своите братя Марио и Чезаре в родното село на майка си, Варесото. Първоначално се запалва по музиката и книгите, а след това продължава своето образование в семинария. Още на 17-годишна възраст започва да преподава в локалните селски училища.

 

Посещенията във Филологическия факултет в Университета в Милано са прекратени от избухването на Втората световна война. Джани Родари е освободен от служба заради здравословни проблеми. След това, обаче сe присъединява към Съпротивата и става член на Италианската комунистическа партия през 1944г.

Това решение е силно повлияно от загуба на близки приятели и затварянето на един от неговите братя в концентрационен лагер. Кариерата на Родари като журналист започва с комунистическия вестник "L'Unita", но това е само началото, което го подтиква да започне да пише книги за деца. Партията го назначава за главен редактор на седмичното списание "il Pionere" в Рим.

Първата стихосбирка на Джани Родари се казва "Книжка със смешни стихотворения" и е последвана от "Приключенията на Чиполино". Женен е за Мариа Ферети, от която има дъщеря, Паола. В края на живота си е удостоен с най-престижната награда за детска литература, а именно "Андерсен", която му е присъдена през 1970г.

Кратък линк

Още Новини