Арест във Ватикана за измама с луксозен имот за £160 млн.

Новини за 09.07.2020

Италиански бизнесмен е обвинен в измама, изнудване и пране на пари

Италианският бизнесмен Джанлуиджи Торци е арестуван от полицията във Ватикана по обвинение, че е извършил измама, пране на пари и изнудване по време на покупката на луксозен имот в скъпия лондонски квартал “Челси“, съобщава BBC.

През 2018 г. Торци посредничи за закупуването на имот по нареждане на папа Франциск, който одобрява идеята за инвестиции в недвижимо имущество. Оказва се обаче, че въпросният имот е със сериозно завишена стойност.

Парите са платени от Държавния секретариат на Ватикана - орган, занимаващ се с дипломатическа и политическа функция. Средствата са събрани от дарители по цял свят в полза на католическата църква, което е повод за сериозен международен скандал.

Самият папа Франциск осъди деянието, казвайки, че “са предприети действия, които изглеждат нечисти“.

През октомври властите иззеха документи и компютри от Държавния секретариат, повдигащи съмнения за престъпна схема. В следствие на разследването петима души изгубиха работата си и бяха прогонени от автономната област. Част от документацията по-късно попадна в ръцете на журналисти, което доведе до оставката на шефа на ватиканската полиция.

През февруари компютри и документи, притежание на висшия финансов служител Алберто Перласка също бяха иззети от властите.

По-рано през седмицата папата подписа нов закон, който цели изсветляване на финансовите дела на Ватикана.

Ако вината на Джанлуиджи Торци бъде доказана, тогава законът предвижда до 12 години лишаване от свобода.

 

Източник: https://kanal3.bg/news/world/europe/125761-Arest-vav-Vatikana-za-izmama-s-luksozen-imot-za-%C2%A3160-mln.%22

Кратък линк

Още Новини