Българин купува кока за Ндрангета

Новини за 19.02.2021

Българин е сътрудничил на разследван като бос от могъщата калабрийска мафия Ндрангета, за да купува кокаин. Нашенецът е в полезрението на следователите, които арестуват 33-ма човека в Италия след мащабна операция срещу трафика на наркотици.

Българинът е пътувал до Пиренеите, за да преговаря за сделката от името на боса Паскуале Виталоне. В Испания се срещнал с колумбийци, които търсили пазар за дрога в Европа. Родният емисар на Виталоне договарял с тях 12 килограма кокаин, за който да бъдат платени 312 000 евро. Основно условие е било наркотикът да бъде транспортиран и доставен за риск на колумбийците от Южна Америка в Италия.

Паскуале Виталоне е 42-годишен от Реджо ди Калабрия, но се установил в градчето Сакрофано, близо до Рим. Според разследващите той е бил местният шеф на Ндрангета и е оформил в столицата своеобразен анклав на калабрийската мафия. Затова и самата акция е наречена "Анклав". Разследващите влезли в следите му още през 2017 година. Цялата дейност била ръководена от имението на Виталоне в Сакрофано, където живее с жена си, петте им деца, внуци и братовчеди. Според карабинерите Виталоне и негови близки са замесени в международен трафик и търговия на дребно на кокаин, марихуана и хашиш. Част от солариум се ползвал за логистична база, а в автосервиз и малко магазинче се шиткала дрога за улицата.

От първите съобщения на разследващите по случая става ясно, че не само българинът е бил пращан за емисар, за да сключва сделки с дрога. Баба италианка на 65 години и мъж от Венеция договорили с колумбийци доставка на 20 кила кока. Племенник на Виталоне пък докарал 10 килограма марихуана. Имало внос и на килограм и половина хашиш, които щели да продължат към крайните потребители през улични дилъри в Северен Рим.

Освен за трафик и продажба на наркотици задържаните вече са се сдобили с обвинения за незаконно оръжие, рекет и пране на пари. Групата е била много опасна, сочат констатации на карабинерите. В един случай е направено "изнудване по мафиотски метод". Рекетираният бил калабрийски трафикант, който се издънил със снабдяването с дрога. Заради провалената доставка му се наложило да плати 116 500 евро глоба. Бил натиснат с пердах и смъртни заплахи към съпругата му. В друг случай е документиран опит за насилствено вземане на дял от фитнес зала в Рим. Тя била на трима съдружници, които не били склонни да продават акциите си. За да бъдат убедени, пламнали колите на всички, а на най-упорития и входната врата.

Името на българина, договарял кокаина от Колумбия, за момента не се съобщава, но той съвсем не е първият ни сънародник, когото разследванията свързват с Ндрангета. Още преди близо десетилетие у нас бе реализирана операция "Кокаинови крале", чийто италиански еквивалент беше "Магна Харта". Разследването бе срещу фамилия Белоко, част от Ндрангета. Тогава се появи името на Евелин БаневБрендо, който бе разследван за доставките на кока към Европа. По-късно в Кнежа бе задържан Здравко Иванов-Паскал, също е, проверяван за връзки с Ндрангета. Както сега и тогава ставаше въпрос за внос на кокаин, марихуана и хашиш в Италия от Южна Америка. Кланът, който движел нещата, е от Реджо ди Калабрия, откъдето е и Паскуале Виталоне. Родна следа има и в най-мащабния процес срещу калабрийската мафия в Италия, който тече в момента. Сред стотиците обвинени е и Живка Танева от Чирпан. Тя се проверява за пране на пари, но самата Танева категорично отрича всякаква връзка.

 

Източник: https://www.bgdnes.bg/Article/9529184

Кратък линк

Още Новини