Варненски адвокат влиза в затвора за 7 г., конфискуват имуществото му

Новини за 10.01.2020

7 години затвор и конфискация на имуществото е присъдата на 30- годишен юрист от Варненската адвокатска колегия. Състав на Варненския районен съд го призна за виновен за участие в престъпна схема за измами, като още в съдебната зала промени мярката му за неотклонение от парична гаранция, която бе 10 000 лв., в задържане под стража.

Отнети са и адвокатските му права. Мирослав Антонов "завъртял" схемата си още през 2015 година. Той успял да заблуди клиентите си, че като адвокат, в качеството се на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти. За целта получил съответни пълномощни и сключени договори за правна защита и съдействие да извършва правни действия от тяхно име и за тяхна сметка, като взел и пари на ръка, с които трябвало да закупи имоти.

В действителност обаче адвокатът не е участвал в нито една публична продан, като в част от случаите въобще не е имало изпълнителни дела, а в други не е имало публична продан. След като взел парите, той убеждавал клиентите си, че е спечелил съответната публичната продан и да очакват въвод във владение на имота. Пострадали от престъпната схема на бившия адвокат са тринадесет души. За да поддържа заблуждение у тях, че активно изпълнява адвокатските си задължения по сключените договори за правна защита, той им показвал документи за извършени парични преводи, постановления за възлагане на недвижим имот и молби от негово име, които документи не отговаряли на обективната действителност.

Цялостната престъпна схема се развила в периода от 02.06 2015 г. до 16.02. 2017 г., като е причинил имотна вреда за 505 623,09 лева. В тази връзка и повдигнатото обвинение включва в себе си и квалифициращи обстоятелства, а именно "особено големия размер на причинената имотна вреда на клиентите, престъпното деяние представлява особено тежък случай и е извършено в условията на продължавано престъпление".

Следва да се отбележи, че той е бил лишен от адвокатски права още на 14.10.2016 г., но е прикрил тази информация от доверителите си и е продължил да мами. Разследването в хода на досъдебната фаза е приключило в сравнително кратък период от време.

Според статистиката повдигнатото обвинение и съответно произнесената присъда на РС-Варна, са прецедент в съдебната практика, тъй като до настоящия момент не е имало такъв особено тежък случай.

 

 

 

https://www.24chasa.bg/region/article/8057004?fbclid=IwAR2hX_lkQzKSnHZl19XASL_-WNWqCIXpUtKNibsV8F5D0hVetRVwhAs6o0Q

Кратък линк

Още Новини