Втори канадец е осъден на смърт за трафик на наркотици в Китай

Новини за 07.08.2020

Китайски съд обяви днес, че е осъдил канадски гражданин на смърт за транспортиране и производство на наркотици. Това е втори канадец, получил смъртна присъда в Китай за наркотици за последните два дни и четвърти, откакто Канада задържа високопоставена служителка на "Хуавей" през 2018 г., предаде Ройтерс.

Канадският гражданин Е Цзянхуей беше осъден след процес в южния град Фошан, обяви на сайта си народният съд от средна инстанция.

Полицията откри 218 килограма бели кристали, съдържащи екстази, в стаята, използвана от Е и още петима мъже, според съобщение в местни медии.

Един от петимата, които са китайски граждани, също е осъден на смърт, а останалите са получили ефективни присъди, вариращи от 7 години до доживотен затвор, според съобщението на съда.

Осъдителната присъда на Е и неговите съучастници беше обявена само ден, след като друг китайски съд осъди канадския гражданин Сюй Вейхун на смърт за производство на наркотици, предаде БТА.

Отношенията между Китай и Канада се влошиха веднага след като канадската полиция задържа главния финансов директор на "Хуавей текнолоджис" Мън Ванчжоу във Ванкувър по искане на САЩ.

Миналата година Китай осъди канадците Робърт Лойд Шеленбърг и Фан Вей на смърт по обвинения, свързани с наркотици, в две отделни дела. И двамата са обжалвали първоинстанционните си присъди.

Говорителят на канадското външно министерство Джон Бабкок каза, че Канада настоява за снизходителност за всички канадски граждани, които са осъдени на смърт.

Китайско-канадските отношения рязко се влошиха след ареста на г-жа Мън. Двама други канадци - бизнесменът Майкъл Спавър и бившият дипломат Майкъл Ковриг, бяха задържани в Китай броени дни след ареста на Мън и през юни т.г. бяха обвинени в шпионаж.

Източник: https://novini.bg/sviat/azia/612627

Кратък линк

Още Новини