В сезона на кърлежите: Как да го премахнете сами?

Новини за 29.06.2020

Изследвайте насекомото за Лаймска болест

Вече официално навлязохме в летния сезон и нямаме търпение слънцето да се покаже, за да излезем сред природата. Силно се надяваме скоро времето да се оправи и температурите да са подходящи за излети, разходки и пикници. Тези дейности обаче колкото и да са забавни, крият известни рискове.

 
В тревата в момента се крият различни животни, които могат да ни попречат на доброто настроение. В това число влизат и кърлежите, които незабелязано може да си донесем у дома. Ухапванията им често са безобидни, но колкото по-дълго остава кърлежът върху нас, толкова по-висок е рискът от развиване на лаймска болест.
 
Ако сте бдителни и проверявате обстойно за кърлежи след като се приберете у дома и знаете как да премахнете такъв, има малък шанс да бъдете засегнати от болест, предаван от подобно животно. Затова е важно да научите техниката за безопасно премахване на кърлежи от тялото, ако намерите такива.
 
„Хубавото е, че няма нужда от специално оборудване за ефективно премахване на кърлеж“, казва д-р Андрес Ромеро пред „Insider“. Въпреки че много аптеки продават специални пинсети за кърлежи, чифт обикновени с фини връхчета също ще ви свършат работа.

Ето как да го направите:
 
1. Хванете кърлежа възможно най-близо до главата му с пинсета. Опитайте се да го хванете близо до повърхността на кожата ви. Това ще помогне да извадите целия кърлеж, а не само част от тялото му.

2. Издърпайте нагоре със средна сила. Опитайте се да не усуквате и да не натискате кърлежите, тъй като това може да доведе до откъсване на част от тях, които могат да останат в тялото ви.

4. Не използвайте кибрит или лак за нокти, за да задушите кърлежа. Това може да доведе до инжектиране на телесни течности от страна на животното, което увеличава риска от инфекция.

5. Ако се притеснявате от болест, пренасяна от кърлежи, трябва да запазите паякообразното в малка найлонова торбичка, която да занесете на лекар за изследване.

6. Ако пък не искате да изследвате животното, може да го изхвърлите в тоалетната. Не забравяйте да измиете ръцете си и мястото на ухапване със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Така ще намалите риска от инфекция.

https://www.dnes.bg/index/2020/06/28/v-sezona-na-kyrlejite-kak-da-go-premahnete-sami.454672?fbclid=IwAR0OZCdlq7S0FCOHvuahnaOHVQrQokDyDwsaG-t1MmT1ttGYbV2nW1r9mqg

Кратък линк

Още Новини