Германската полиция разби най-големият нелегален darknet пазар

Новини за 13.01.2021

Германските прокурори в градовете Кобленц и Олденбург заявиха във вторник, че са затворили "вероятно най-големия нелегален Darknet пазар", наречен DarkMarket, и са арестували мъжа, за когото се смята, че го е управлявал, близо до границата на Германия с Дания,.

Задържаният мъж е 34-годишен австралийски гражданин.

На сайта се търгувани наркотици, фалшиви пари, откраднати данни от кредитни карти, анонимни SIM карти и зловреден софтуер. Имал е половин милион потребители и е извършвал бизнес в криптовалути, еквивалентни на стойност 140 милиона евро (170 милиона долара).

Полицията в Олденбург съобщи, че акцията е извършена през уикенда. 

Разследващите успяха да затворят пазара и да изключат сървъра в понеделник", допълват прокурорите.

Закриването на DarkMarket не е първото за германските власти, които откриха незаконни оператори на платформи в Германия през последните години. През 2019 г. прокурорите в Кобленц обявиха откриването на сървъри на Darknet, хоствани от бивш бункер на НАТО.

Властите твърдят, че разследването, разкрило DarkMarket, включва едномесечна международна операция.

Американски агенции като ФБР, отдела за борба с наркотиците DEA и данъчната служба на IRS допринасят за разследването, заедно с полицията от Австралия, Великобритания, Дания, Швейцария, Украйна и Молдова, като Европол играе "координираща роля".

Над 320 000 транзакции са извършени чрез пазара, като над 4650 Bitcoin и 12800 Monero - две от най-често срещаните криптовалути - са използвани в сделките", добавиха властите на Олденбург.

В момента на закриването, DarkMarket е бил с повече от 2400 доставчици.

 

Източник: https://www.dw.com/en/largest-illegal-darknet-marketplace-darkmarket-taken-offline/a-56200737

 

 

Кратък линк

Още Новини