Дания глобява водачи на електрически тротинетки, употребили алкохол или наркотици

Новини за 12.07.2019

На най-малко 30 души в датската столица са били предявени обвинения за каране на електрическа тротинетка под въздействието на алкохол или наркотици. Това е част от кампания, целяща да покаже, че правилата за движение по пътищата в Дания се отнасят и за тротинетките, съобщи вчера копенхагенската полиция, цитирана от "Асошиейтед прес".

Началникът на столичната пътна полиция Хенинг Педерсен каза, че през последните няколко дни 26 души са били глобени, че карат тротинетка със съдържание на алкохол в кръвта над допустимото. Други четирима водачи на такива возила са санкционирани заради наличие на наркотици в организма.

Пътните полицаи изчакват резултатите от кръвните тестове, преди да наложат глобата. За първо провинение тя е 2 хил. датски крони (около 300 долара), а за второ - двойно по-голяма. Датското пътно законодателство се прилага и за водачите на тротинетки - тоест допустимото съдържание на алкохол в кръвта е еднакво за автомобили и другите видове превозни средства.

Педерсен каза още, че водачи на тротинетки биват глобявани, ако карат по тротоари и пешеходни зони, и че те трябва да спазват правилата, валидни за велосипедистите.

Модата на електрическите тротинетки "зарази" градовете по света от една година насам. Тя е част от своеобразна революция за микромобилност, в която потребителите наемат тротинетки за придвижване на малки разстояния. /БТА

 

 

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/07/11/3936934_daniia_globiava_vodachi_na_elektricheski_trotinetki/

Кратък линк

Още Новини