Два пъти повече родители в Шотландия са злоупотребили с наркотици и алкохол от началото на пандемията Ковид-19

Новини за Хероин 22.02.2021

Злоупотребата с алкохол  от страна на родителите в Шотландия e нараснала повече от  два пъти по време на пандемията Ковид-19.

Новите данни показват, че средният месечен брой на сигналите, направени от линията за помощ  на NSPCC( Национална организация за превенция на деца от насилие) за злоупотребата с  алкохол  и вредни субстанции , е нараснал от 26 през първите три месеца на миналата година на 63 между 1 април 2020 г. и 31 януари 2021 г.

През този 10-месечен период от първоначалния локдаун в Шотландия бяха регитрирани  626  родители и  настойници, злоупотребили с наркотици и/или алкохол.

По тези случаи са сезирани полицията или местните власти.

Междувременно,  в Обединеното кралство средният месечен брой лица, подали сигнали на  линията на помощ  е с около 66% по-голям от  м.април 2020 г. насам.

„NSPCC“  призовава правителството на Шотландия да гарантира  "цялостен семеен подход" при оказване на помощ на хората ,пристрастени към употребата на алкохол и наркотици.

Кам Танди, ръководител на линията за помощ към“ NSPCC“ заяви следното:

 "Злоупотребата с наркотици и алкохол от  родителите  може да има сериозно вредно въздействие върху цялото семейство. Пандемията и последващите затваряния на хората у дома създадоха огромни проблеми  за семействата, засегнати от този проблем.

" NSPCC  констатира не само нарастване на конфликтите в семействата, но  и нараснал брой родители , които са потърсили помощ и съдействие  в борбата им срещу злоупотребата  с вредни  вещества.“

"Докато данните, публикувани във вторник отразяват позитивна тенденция  за намаляване на общото потребление на алкохол  в Шотландия в ранните етапи на пандемията, ние продължаваме да следим  и  ефекта по време на локдауна.“

"Ние сме съгласни, че цялостният  семеен подход  би  подкрепил  членовете на семействата  и е жизненоважен за подпомагането на всички, които са засегнати от злоупотреба с алкохол и  наркотици, изграждайки своя собствена устойчивост и възстановяване."

Източник: https://www.glasgowlive.co.uk

Кратък линк

Още Новини