Дрогиран ли е шофьорът зад волана? Тест ни отговаря за... 13 минути

Новини за 14.08.2018

В разгара на лятото "Пътна полиция" отново води борба с войната по пътищата. За съжаление, освен с традиционната висока скорост, много шофьори продължават да сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотици.

И докато проверката за алкохол на водачите е проста – духа се в дрегер и след секунди той показва резултата, то доста по-сложен и бавен е тестът за употреба на наркотици.

Той е в няколко стъпки и отнема около 13 минути, обяснява "24 часа".

"Не всеки водач се проверява за дрога. Ако има съмнително поведение на пътя - например криволичи, тогава се прави тестът. Може и да бъде изпробван първо за алкохол, а после за наркотици", обяснява инспектор Евгени Атанасов от "Пътна полиция" в СДВР.

Друг принцип, от който полицаят се ръководи в проверките за дрога, е резултатът от справката на водача. Ако излезе, че той е съден за притежание на наркотици например, също подлежи на проверка.

Ако пробата е положителна, водачът може да приеме резултата, който показва каква дрога е употребил, или да бъде закаран в болница за изследвания.

От полицията уточняват, че е важно да се знае, че при шофиране след употреба на наркотици винаги се образуват наказателни дела.

Присъдата, предвидена от закона, е до 3 г. затвор. Ако обаче човек е с чисто досие, го освобождават от наказателна отговорност и плаща глоба от 1000 до 5000 лв. При второ провинение пък следва условна присъда.

Справката сочи, че за първите 6 месеца на годината от МВР са заловили 1800 дрогирани шофьори, като бройката е доста по-голяма от тази за същия период за миналата година.

 

https://www.dnes.bg/cars/2018/08/13/drogiran-li-e-shofioryt-zad-volana-test-ni-otgovaria-za-13-minuti.384880


 

Кратък линк

Още Новини