Евакуирха монахините от манастира на св. Ефрем Нови

Новини за 05.09.2019

Службите за сигурност евакуираха по спешност монахините и хората, които се грижат за манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в град Неа Макри, известен като манастира на свети Ефрем Нови, тъй като там е живял, пострадал мъченически, а в днешно време се покоят мощите на светията в обителта. Рано сутринта са били изведени сестрите и 101-годишната игумения Теодосия.

Около 2 часа през нощта е лумнала стихията по планината Амомон и застрашително се е насочила към обителта и към града, част от който се намира по склона й.

Сигнали за тревога властите са подали чрез биене на всички църковни камбани и голяма част от хората са се изнесли на безопасни места. Огненият фронт се разпростира на километър и половина.

За потушаване на огъня се борят 100 пожарникари с 35 специализирани автомобила и водоноски, а 3 хеликоптера разпръскват вода върху горящите дървета.Шефът на местната пожарна Никос Казанджидис, обяви, че пожарите са предизвикани от умишлено, тъй като само за 5 минути огънят е бхванал пространство.

Службите за сигурност евакуираха по спешност монахините и хората, които се грижат за манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в град Неа Макри, известен като манастира на свети Ефрем Нови, тъй като там е живял, пострадал мъченически, а в днешно време се покоят мощите на светията в обителта.

Рано сутринта са били изведени сестрите и 101-годишната игумения Теодосия. от 500 метра фронт. Засега няма данни за жертви.

 

 

https://dobrotoliubie.com/2019/09/05/евакуирха-монахините-от-манастира-на/?fbclid=IwAR1oo-YRFkPfCAY4z9fDJ-bEohmVCiFa9-fDbaHX3vCs9ZVoLYfj3rppUwQ

Кратък линк

Още Новини