Жандармерията и антитерористите в МВР обединени в нова мегаструктура

Новини за 29.11.2019

Специализираният отряд за борба с тероризма и дирекция „Жандармерия” в МВР се обединяват, за да създадат мегаотдел, който да пресича терористични действия, да провежда операции по освобождаване заложници, да задържа особено опасни престъпници, както и да неутрализира взривни вещества.

Идеята бе подкрепена от парламента, който с гласовете на 102-ма народни представители одобри на първо четене промените в Закона за МВР. 19 гласуваха „против“, а 29 се въздържаха.

Новата структура ще носи името „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и ще бъде част от Главна дирекция „Национална полиция“.
Новите текстове в закона дават възможност и за създаване на специализирани звена, включително и в областните структури на МВР, когато има възникнали критични ситуации вследствие на престъпна дейност.

В медицинския институт на МВР ще се създават отдели и лаборатории, а институтът по криминалистика ще участва в огледи при тежки престъпление в страната, както и в обучението на служители.

В законопроекта има и специален текст, който недопуска назначаването на служители на реда при зависимост или злоупотреба с наркотични вещества и техни аналози, както и при отказ да бъдат изследвани. Предвидена е и разпоредба за временно отстраняване на служител, който се яви на работа в състояние, за което може да се предположи, че е след употреба на наркотици.

По време на дебатите от „Обединени патриоти“ обявиха, че ще подкрепят промените, но между двете четения на законопроекта ще направят свои предложения, предвиждащи възможността за създаване на доброволни отряди. Според народният представител Искрен Веселинов предложението е част от „общите приоритети“ на управляващото мнозинство, а въпросните отряди ще работят изцяло в синхрон и под ръководството на органите на реда.

По-късно темата в кулоарите на парламента коментира и вътрешния министър Младен Маринов. Той предупреди, че идеята трябва да бъде добре обмислена преди да се приема, за да не се стига както до случаи на саморазправа, както и до ситуации, създаващи риск за живота и здравето на доброволците.

 

 

 

 

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/zhandarmeriiata-i-antiteroristite-v-mvr-obedineni-v-nova-megastruktura-2200174

Кратък линк

Още Новини