Затвор за нарко банда, готвела покушения срещу прокурори и полицаи

Новини за Синтетични наркотици-Амфетамини 19.02.2021

Наказания от по 8 и 4 години "лишаване от свобода" постанови Специализираният наказателен съд на членове на банда заради ръководене на организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София, наречена "Фирмата", както и за приготовление на убийството на двама прокурори и двама разследващи полицаи. Това съобщиха от прокуратурата. 

Съдът постанови пет години "лишаване от свобода" на подсъдимия по същото дело мъж затова, че подбудил ръководителите на групата да организират покушенията. Поръчката била възложена от затвора.

На двама от подсъдимите по делото съдът наложи ефективни наказания от по 5 г. "лишаване от свобода", а на други двама – по 4 г.

Десетима от подсъдимите за участие в престъпното сдружение признаха вината си преди приключване на съдебното следствие, постигнаха споразумения с прокуратурата и вече изтърпяват ефективни наказания от 2 до 4 г. "лишаване от свобода".

Събраните от прокуратурата доказателства по делото сочат, че обвиняемите организирали престъпната група в началото на 2018 г.

Целта била не само производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София, но и установяване на монопол на наркоразпространението в града. За целта били налагани силови методи над конкуренти, дилъри и длъжници. Кой да бъде наказан или принуждаван, определяли ръководителите.

Групата разпространявала цялата гама от наркотични вещества, като най-често се снабдявала със стока на едро от нелегални търговци от Турция и Македония. Освен това, сама произвеждала амфетамин и марихуана в Костинброд с личното участие на ръководителя, имала и своя складова база във вила край града.

За кратко време участниците изградили мрежа от свои разпространители в различни квартали на столицата. Със заплахи и побои за тях били принуждавани да работят местни дилъри, в т.ч. и 13-14-годишни ученици.

Групата разполагала с общ автомобилен парк, спазвала и строга конспиративност в контактите между участниците. За всеки наркотик било използвано кодово название.

Още в средата на 2018 г. престъпното сдружение постигнало рекорд в разпространението за ден – килограм марихуана, 10 000 таблетки екстази, почти килограм амфетамини.

Групата организирала разправа и с хората, които пречели за бързо развиващата им се незаконна дейност - прокурори и служители в МВР, които водели разследвания и участвали в съдебни заседания срещу участници в престъпното сдружение и техни близки.

През май 2018 г., по поръчение, ръководителите на групата планирали покушенията на двама магистрати и двама полицаи. Това включвало осигуряването на оръжия и преки извършители, установяването на адреси и автомобили, обичайните им маршрути и навици.

До изпълнение на планираните покушения не се стигнало поради разкриването и задържането на участниците на 27.06.2018 г.

През 2016 г. надзирател в Софийския затвор бе убит, дилър на наркотици бе тежко ранен с мачете, а маскирани пребиха началника на Клиниката по ортопедия в болница "Св. Анна" проф. Стефан Станчев. Вследствие на побоя докторът загуби едното си око.

Присъдите на Специализирания наказателен съд на 7 участниците в престъпната група не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

 

Източник: https://www.vesti.bg/bulgaria/zatvor-za-banda-gotvela-pokusheniia-sreshtu-prokurori-i-policai-6121671

Кратък линк

Още Новини