Зловещи подробности за убийството на журналиста Джамал Хашоги

Новини за 10.09.2019

Зловещи подробности за случая с убития саудитски журналист Джамал Хашоги изплуваха след признания в процеса срещу саудитските заподозрени, които са работили за държавния апарат за сигурност. Махер Абдулазиз Мутреб, който е трябвало да бъде водач на 15-членния ударен екип на Саудитска Арабия, убил Хашоги, всъщност не е бил номер едно, а номер две и ръководител на групата за преговори, според доклади.

Номер едно е бил генерал Мансур Абу Хюсеин, който идва в Истанбул със саудитския екип. Хюсеин, по заповед на бившия заместник-ръководител на саудитските разузнавателни служби Ахмет ал-Асири, разпореди формирането на три различни екипа за убийството - разузнаване, преговори и логистика. Хюсеин оглавява и трите групи, се казва в една информация.

"Когато Джамал Хашоги видя кърпа, игла и наркотици на масата, той попита:" Какво ще правите с тях? Ще ме упоите ли? Отвърнах му: "Да." След като Джамал умря, помислих първо да погреба тялото му в градината (на саудитското консулство). Но тогава наредих на екипа да разчлени тялото му, притеснявайки се, че то ще бъде открито", каза саудитският разузнавач и бивш дипломат Мутреб, който е играл ключова роля при убийството на Хашоги, съобщи в. „Сабах“.

Според показанията на Мутреб, ударният отряд от Саудитска Арабия поискал от саудитския генерален консул в Истанбул да му бъде осигурено място за срещата с Хашоги. По време на срещата Хашоги бил помолен да се върне в Саудитска Арабия и да разговаря със сина си Салах, за да му каже, че скоро ще бъде в Саудитска Арабия. Той обаче отказал.

Мутреб твърди, че Хашоги е бил убит с наркотици:

"След като Джамал отказа доброволно да дойде в Рияд, разбрах, че трудно ще го принудя да го направи със сила. Затова реших да го убия", добави той.

"Облякох дрехите му, за да изглежда, че Джамал излиза от консулството. Сложих си очилата му. Отидох на площад „Султанахмет“ и облякох собствените си дрехи в тоалетната на джамията. Хвърлих дрехите и очилата на Джамал в кошчето", допълни той.

Хашоги беше убит и разчленен в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. от ударен екип служители на саудитските служби. Първоначално отричайки съпричастност и описвайки убийството като инцидент при избухнал скандал и сбиване, Рияд в крайна сметка призна, че Хашоги е бил убит по изготвен предварително план. Всякаква съпричастност на кралското семейство с убийството се отрича. В края на март саудитската прокуратура заяви, че ще пледира за смъртна присъда на петимата основни участници в случая. Тялото на Хашоги така и не беше открито и саудитското кралство не дава информация къде са тленните останки на журналиста и критик на политиката на Рияд.

 

 

 

https://dariknews.bg/novini/sviat/zloveshti-podrobnosti-za-ubijstvoto-na-zhurnalista-dzhamal-hashogi-2186380

Кратък линк

Още Новини