Как мафията проникна в болниците в Италия и изпира печалбите си в световен мащаб – част I

Новини за 09.07.2020

Тялото на сина му още не е изстинало, когато скърбящият баща е заплашен от група мъже от погребалната агенция. В моргата в болницата в Ламеция Терме (град и община в Южна Италия, провинция Катандзаро, регион Калабрия), мъртвите не почиват в мир. Всеки труп е изключителнно ценна стока, струваща хиляди евро за най-безмилостните организирани престъпници в Европа.

Хората от погребалната агенция някакси разбират, кои пациенти са починали, преди техните семейства. Чрез заплахи и сплашване те получават достъп до медицинската документация на болницата, това им позволява да следят най-болните и тези, които най-вероятно скоро ще починат. Ако близките решат да изберат друга погребална агенция, мъжете скоро ще променят тяхното решение.

„Те почти се бият един друг, съзтезават се за болни пациенти“, разказва ужасен медицински работник пред колега в разговор, записан тайно от италинските антимафиоти.

Медицинският персонал е безсилен да се намеси. „Те се държат с неописуема безсрамност“, казва служителят.

В тази публична болница, в района на Калабрия се е наместила Ндрангета, мафия, която е слабо позната извън Италия, но която е прераснала в най-опасната, международно активна и финансово усъвършенствана криминална група в западния свят.

През последните две десетилетия, водещите семейства на Ндрангета, разширяват дейността си далеч извън малкия си роден регион. Днес те контролират голяма част от вноса на кокаин в Европа, контрабандата на оръжие, изнудвания и трансгранично пране на пари. Няколко стотин автономни клана са се превърнали в един от най-успешните бизнеси в Италия, като някои проучвания сочат, че годишният им оборот е 44 милиарда евро, като това е повече от оборота на всички мексикански наркокартели взети заедно.

Въпреки тези доходоносни престъпни дейности, офертата за ограбване на италианската система за обществено здраве се открои като златна възможност. Чрез корумпиране на местни държавни служители, организираните престъпници успяха да направят огромни печалби от договори, предоставяни на собствените им компании, установявайки монопол върху услугите, от превозване на пациенти в неизправни линейки до транспортиране на кръв и пренасяне на мъртвите.

Всички тези услуги са платени от италианските данъкоплатци, чрез централно финансираната от страната здравна система, която разпределя годишен бюджет от милиарди евро – ненадмината награда за престъпните банди. Толкова здрава е хватката на клановете, че лекарите от Ламеция Терме съобщиха, че трябва да чакат пред болничното отделение за хора от Ндрангета, за да отворят заключената врата с техните ключове.

Разследването на Financial Times установява как парите от тези престъпления се изпират във финансовите центрове в Лондон и Милано. През последните пет години, печалбите от мизерията на пациентите в калабрийските болници са опаковани в дългови инструменти, като обикновено се предпочитат хедж фондове и инвестиционни банки. Стотици милиони евро от тези облигации, много от които имат съмнителни фактури, подписани от представители на здравната система, за които по-късно се установява, че са били инфилтрирани от организираната престъпност, са били продадени на международни инвеститори, сред които са италиански частни банки, пенсионен фонд в Южна Корея и др.

Как Ндрангета се е превърнала в едно от най-успешните криминални начинания в света, можем да разберем само като осъзнаем, колко е подходяща нейната добре конструирана, гъвкава предприемаческа организационна структура, основана на кръвни връзки, за поддържане и задушаване на калабийрския обществен живот.

Калабрия е не само най-бедният регион в Италия, но и един от най-бедните в ЕС. С население от 2 милиона души, брутният вътрешен продукт е 17 200 евро на глава от населението, който е почти наполовина по-малък от средния за Европа. През 2018 г. дипломатически канал на САЩ отбелязва „Ако не беше част от Италия, Калабрия щеше да е фалирала държава. Ндрангета контролира огромна част от нейната територия и икономика, и има най-малко 3% от БВП на Италия (вероятно много повече) чрез наркотрафик, изнудване и лихварство.“

За едно десетилетие и три италиански рецесии, местната икономика се влошава и се нарежда на последно място в национален мащаб в почти всяка категория. Безработицата се е увеличила от 12,9% през 2010 г. до повече от 20% днес.

От десетилетия, почти никой в Италия не е обръщал внимание на Ндрангета, чието наименование произлиза от гръцката дума за „храброст“. Към средата на 90-те години на миналия век, пред тях се разкрива огромна възможност. Сицилийската Коза Ностра е била опустошена от продължителната антимафиотска кампания от страна на италианската държава. Калабрийците са се възползвали от възможността да подновят връзките си с латиноамериканските картели. За разлика от Коза Ностра, семействата, които са част от Ндрангета, не се организират в централизирана структура отгоре-надолу, а вместо това работят със собствени автономни единици, или Ндрине, всека вкоренена в територията, която контролира. И за разлика от сициалианската мафия или Неаполската Камора, членовете в различните Ндрине, имат кръвни връзки или са изградили връзки чрез бракове между членовете на клановете. Това ги прави по-устойчиви от другите организирани престъпни групировки.

Патриарсите контролират кои членове на клана да въвеждат в по-високите нива на организацията, като синовете често се приемат, ако бащите им бъдат затворени или убити. През март тази година, Роко Моле, 25-годишен, от най-утвърдените престъпни семейства „Моле“ в Калабрия, бе арестуван и обвинен в контрабанда на над 500 кг. кокаин на пристанището на град Джоя Тауро.

Източник: https://www.ft.com/content/8850581c-176e-4c5c-8b38-debb26b35c14

 

Кратък линк

Още Новини