Как мафията проникна в болниците в Италия и изпира печалбите си в световен мащаб – част II

Новини за Хероин 10.07.2020

Мафиотският клан “Ндрин” са станали изключително богати. Този клан , обаче е много различен  от предишните . С повече пари и все по-сложни операции се появи нов клас мафия, който може да приложи анализ на бизнеса и училищата към  редизвикателствата на провеждането на международна престъпна конспирация.

"Няколко от по-младото поколение, тези,  с които израснах в същото време, имат  научни степени от Лондонското училище по икономика или дори Харвардския университет. Някои имат завършен MBA," казва Анна Серджи, родена  Калабрия,  криминолог в Университета в Есекс, Англия.

 "Те живеят извън Калабрия и изглеждат като почтени бизнесмени, които не са пряко ангажирани в нелегални дейности ", допълни Анна Сержи

Тази нарастваща финансова сложност е съчетана с брутален подход към вътрешната дисциплина. Тези, които са били осъдени да дискредитират името на семейството си, са изложени на риск да бъдат убити от свои роднини. През 2011 г. дъщерята на едно престъпно семейство умира в агония след пиене на солна киселина. Бащата, майката братът са били в затвора за малтретиране, след като прокурорите не успяха да докажат по-сериозно обвинението, че е била  принудена на изпие солната киселина  като наказание за това, че е дала показания  на полицията.

Докато е имало конфликти на насилие между клановете на съперника  Ндрангета, рационално сътрудничество се приема като добро за бизнеса. Много по-малко е известно за вътрешната  дейност  на Ндрангета . 

Разследващите антимафиоти твърдят, че много семейства обединяват ресурсите си в криминални съвместни предприятия, особено тези, насочени към трансграничните доставки на кокаин на стойност стотици милиони евро.

Именно чрез безмилостен контрол върху икономическата дейност на тяхната територия тези семейства са създали база, от която бързо да разширят престъпната си дейност в чужбина, като реинвестират печалбите от изнудване в изключително доходоносен трафик на наркотици и други престъпни дейности. Всеки в техния регион, който открито се противопоставя на клана, рискува не само собствения си живот, но и този на семейството си . В някои случаи сянката на  Ндрангета  ги преследва както у дома, така и в чужбина .

Гаетано Сафиоти, 59 годишен бизнесмен  , управлява циментова компания в град Палми, на 100 км от Катандзаро. Преди 18 години той стана една от малка шепа бизнесмени от Калабрия, които са свидетелствали  публично срещу клана на Ндрангета.  Сафиоти живее под полицейска закрила и до днес. В годините, които последваха, бизнесът му не спечели нито един договор в Калабрия. Когато се опитал да се развие бизнеса си  в други части на Италия, товарните автомобили на компанията му са били подпалени. Когато спечели договор за работа  във Франция, камионите му отново бяха подпалени. "Те изискват своята част от всичко, което правите – данък, който всеки трябва да плати. Не можете да продадете апартамент, без да платите, не можете да си отворите бизнес без тяхно разрешение", казва той, говорейки по телефона от силно укрепения си дом.

"Тзи мафия  смазва региона", добавя той. „ Ставаме все по-бедни,  това е целта им..Колкото сме  по-слаби , толкова по-малка е вероятността да устоим на Ндрангета. Мафията  е влязла в нас, в съзнанието ни. Мнозинството просто се адаптира към  нейната система."

Кратък линк

Още Новини