Как мафията проникна в болниците в Италия и изпира печалбите си в световен мащаб – част III

Новини за Хероин 10.07.2020

Прокурор  Никола  Гратери  е добре известен в цяла Италия. Но той живее всеки ден със съзнанието, че смъртта го преследва. Полицията е осуетила  няколко опита за убийстворо му. Полицията през 2005 г. открива  оръжия „ Калашников“ и експлозиви, предназначени да убият Гратери  и бодигардовете му.

Малко са областите на калабрийския обществен живот, в които "системата" Гратери се бори по-успешно  от управлението на общественото здраве в региона, където огромните бюджети създават перфектни условия  за корупционна местна политика, бизнес интереси и организирана престъпност.

"В Калабрия историята на здравеопазването отразява провала на държавата", казва Серджии. "Всеки път, когато идва нова политическа фракция, някой е арестуван – и това е винаги свързано със здравната система. Здравеопазването е било червен флаг в Калабрия от поколения."

Тъй като печалбите на тези престъпни семейства от изнудване, контрабандата на наркотици и измамата на държавата се увеличиха, е необходимо да се намерят все по-сложни начини за пране на наркотици. Лондон е една от най-предпочитаните дестинации за Ндрангета, според Клаудио Петроциело, представител на финансовата полиция на Италия в Обединеното кралство, който прекарва дните си в проучване как мръсните пари от организираната престъпност се изпират в европейския финансов капитал. 

Работата на Петроциело става все по-трудна, тъй като следите  между мафиотски мутри и нестабилни финансисти с бизнес позиции все повече се замъгляват. "Много хора все още мислят че мафията, това са наркодилърите  и изнудвачите , но има много други, които са ангажирани в прането на пари от Калабрия, като напримен  много крупни  бизнесмени. Те са се слели в инвестиционна банка или многонационални  корпорации", казва той. 

„Историята за това как пари, които са били отнети от болниците на Калабрия, се пенасочват към световната финансова система, илюстрират сложните схеми, по които Ндрангета изпира приходите от своите престъпления". Чрез  анализи  на финансови документи , „Financial Times“  е разкрил  как клановете са използвали огромна финансова конвейерна лента. Постъпленията от  болниците  неволно бяха обединени от посредници и  смесени с други активи в дългови продукти. След това те  достигат  до Лондон, Люксембург и Милано, като в крайна сметка стсъстват в инвестиционните портфейли на клиентите на частни банки и хедж- фондове. „

От 2015 г. до 2018 г. от посредници бяха закупени стотици  фактури за  милиони евро , подписани от длъжностни лица в закъснелите с плащанията  общински здравни каси на Калабрия. Тези посредници са закупили неплатените фактури от доставчици с громна отстъпка, защото всъщност са били гарантирани от италианската държава. След това фактурите са продадени на специализирани финансови компании, които са ги слели  в групи активи и са  ги продали  като инвестиционни облигации, обезпечени с неплатени сметки.
 

Макар  че много легитимни дружества в Италия са използвали този процес за погасяване на дългове си   ъм регионалните здравни органи, сложната верига от посредници я прави уязвими за  експлоатация от страна организираните  престъпни групи. Всъщност някои от тези органи впоследствие бяха поставени под спешна администрация от италианската държава за пълномащабно проникване на мафиоти. Няколко години след продажбата на фактурите, редица компании, които ги бяха издали, са били нападнати от антимафиоти, за да бъдат фронтове на клановете на Ndrangheta.

Национални компании за организираната престъпност, работещи в италианския сектор на здравеопазването, успяха да разтоварват фактурите, които им се дължат от регионалните здравни органи на неволни посредници, които след това ги продават отново на законни финансови компании. След това те ги опаковат в специализирани дългови продукти, предлагани на инвеститорите, гладни за екзотични облигации с по-висока доходност, в момент на рекордно ниски лихвени проценти. Други инвеститори в дългови инструменти, свързани с калабрийската здравна система, включват хедж- фондове и различни семейни офиси, според хората, ангажирани в сделките.

Нито една от тези облигации не е оценявана или оценена от големи агенции за кредитен рейтинг или търгувана на финансовите пазари. Вместо това някои са били  частно поставени от бутикови инвестиционни банки, някои от които имат офиси в Мейфеър или в Лондон. 

Един пример за това как опетнените на дейността на Ндрангета са в легални международни финансови сектори, е така нареченият механизъм със специално предназначение, наречен „Chiron“. През май 2017 г. това е една от многобройните такива структури, създадени от компании, специализирани в областта на здравното обслужване в Италия. 

Автомобилната компания  „Chiron „изкупи близо 50 милиона евро неплатени здравни фактури, включително фактури с произход от Калабрия и други части на южна Италия. Крайният купувач на получените облигации е част  от люксембургската банка „Generali“, една от най-големите застрахователни компании в света, която се опитваше да предложи на своите клиенти алтернативни инвестиционни продукти с по-голям интерес. Компанията, която конструира автомобила „Chiron“, е , бутикова инвестиционна банка с офиси в Лондон, Женева, Люксембург и Монако. Италианският и  клон  е глобалната фирма за професионални услуги, действа като консултант по сделката.

Една от фирмите, които допринесоха за фактурите на“ Chiron“, е Croce Rosa Putrino SRL, притежател на линейки  и погребална агенция  ,обслужваща болницата в Ламеция Терме. В края на 2018 г. полицията арестува 28 души, след разследване на прокуратурата на Катандзаро. Твърди се , че различни  фирми, обвързани с Ндрангета, включително Croce Rosa Putrino SRL , са завзели контрола на погребалната агенция, линейките  и други здравни служби. Случаят вес още се разследва.

Банка“ Generali“  и „CFE „казват на „Financial Times”, че нито една компания не е закупувала съзнателно активи, свързани със системата на здравеопазване на Калабрия, свързани с организирана престъпна дейност. CFE заяви, че е извършила p проверки на всички подробни активи в областта на здравеопазването, които е обработвал като финансов посредник и че се е основал и на проверките на други регулирани специалисти, които са обработвали фактурите след издаването  им в Калабрия. Всички активи са били счетени за законни, когато са придобити.

Как работи системата
На редовните здравни компании , работещи за италианските болници, се дължат пари на болниците. Вместо да чакат да бъдат платени, те продават по фактурите с отстъпка. Това им помага да получат пари в брой предварително, но те губят малко от това, което са длъжни поради отстъпката.

Купувачите на тези фактури ги пакетират в голям набор от фактури в рамките на специално предназначение превозно средство  и след това продават облигациите на инвеститори.

На инвеститорите се плаща лихва по облигациите, тъй като фактурите постепенно се изплащат от италианските здравни органи..

Друга частна продадена облигация, анализирана от” Financial Times” , включва фактури, издадени от религиозна благотворителна организация от Калабрия, която се грижи за бежанците от Африка. Това по-късно е нахлуло в антимафиотска операция за отклоняване на средства от ЕС в ръцете на мощен  клан на Ндрангета.

Никола Гратери, който ръководи разследването, описа храната, която се предоставя на бежанците като "храна, която обикновено се дава на прасетата".

 Бяха осъдени 22 души по този случай.

Миналата година централното правителство на Италия предприе драстични действия. Рим разпусна регионалните здравни власти на Катандзаро и Реджо Калабрия заради проникване на мафията в струкурите им, след като откри широко разпространени измами и двойно фактуриране на фактури, както и служители, работещи в тях, които са били забранени от публичните служби. Те остават под специална администрация. Но според участниците на пазара обаче около 1 милион от тези частни италиански здравни облигации са били закупени и продадени между 2015 г. и 2019 г., като значителен брой фактури, които са били издадени, са  получени от двата здравни органа, които са в процес на спешно управление. Пълната скала на това колко мръсни пари са влезли в световната финансова система по този начин е невъзможно да се определи количествено.

"Големите банки са стояли далеч от подобни сделки, свързани със здравеопазването в Италия", казва един финансов специалист, работил по подобни сделки. "Това е труден сектор и особено в някои региони има рискове, с  които ще се сблъскат всички, които се ангажират."

Масимо Сура, назначен в Рим, комисар по здравеопазването за региона между 2015 и 2018 г., казва, че по време на престоя си там се е опитвал да се откаже от вилнеещите измами, разкривайки множество случаи на измамно фактуриране и двойни плащания за фактури, които са били продадени на инвеститорите.  "Посочих някои дългове, които не е трябвало да бъдат изискани, в допълнение към плащането на някои двойни фактури", казва той.
 "Проблемът  в Калбрия е от етичен характер, защото докато в компаниите има хора, които са тясно  свързани с мафията, е изключително трудно да осигурим на нашите хора добро здравеопазване."

Човешките разходи за годините на разграбване на здравната система на Калабрия са опустошителни.  Италия има една от най-високите очаквания в света, но здравната статистика в региона е сред най-лошите в Европа. Средният брой години, през които Калабрия  се радва на добро здраве, е 52.9, според статистическото бюро на Италия, по-ниско от това в Румъния и България. За сравнение, жител на заможния  регион Болцано се радва на средно 70 години добро здраве. Калабрия също има най-висок процент на детска смъртност в Италия, докато десетки хиляди "здравни бежанци" напускат региона всяка година, за да получат лечение в по-добри болници на север.

Местните лекари описват някои от болниците на Калабрия, които изнемогват под планини от дългове, изградени  чрез корупция, лошо управление и присвояване.

В корумпираната болница в Ламеция Терме, следователите срещу мафията са открили доказателства за широко разпространена практика. Някои служители са били записани шеги, докато те обсъждат пускането на новородено бебе в кувиоз. - Този път се подготви, в случай, че ни арестуват - каза един, докато той се смееше. "Този кувиоз с разтопените жички е отвратителен. Бог да благослови всички ни тази вечер. Ще бъда вкъщи, молейки се (за детето) " Колегата му отново се смее: "Надявам се да работи". 

В друг запис служител разказва как пациент в критично състояние е бил отпаднал от носилка в линейка: "Да се надяваме, че няма да умре, защото ако го направи, ще имаме неприятности."

Въздействието на проникването на системата на здравеопазването от страна на организираната престъпност е оставило много от болниците в региона много уязвими на коронавирус. "Калабрия няма капацитет да се справи с пандемията. Няма достатъчно легла за интензивно лечение за и пациенти в сериозно състояние", казва Сура.

Огромните дългове  на  болниците , оставиха на службите за спешна помощ, изпратени от Рим, с малко възможности. Мнозина се опасяват, че организираната престъпна дейност в здравната служба се е превърнала в утвърдена черта на живота на Калабрия. "Здравните грижи в Калабрия са в постоянното състояние на извънредна ситуация от десетилетия", казва Серджии. "На всеки две или три години, има антимафиоти операции свързани със здравеопазването.„

За прокурор  Гратери ,няма друг избор освен да продължи борбата срещу този хидра-подобен враг и има признаци, че битката се променя в негова полза. В края на миналата година той направи  най-големия удар срещу клановете, след като разследването, което той води, доведе до арест на над 300 души по най-големия случай, предявен срещу  Ндрангета. 

Обвиненията включват убийство, пране на пари, изнудване и трафик на наркотици. Процесът, който ще започне с предварителните изслушвания по-късно този месец, ще бъде най-големият в Италия от така наречения макси процеси  на сицилианската мафия през 1986. Толкова много са били обвинени, че случаят ще се проведе в бившите офиси на кол център извън Катандзаро. "Трябва да продължим напред, каквото и да струва", казва Гратери. "През последните години се появи нова надежда за промяна. Не можем да предадем надеждата на хиляди хора, за които сме крайната мярка."

 

Кратък линк

Още Новини