Канабисът улеснява създаването на фалшиви спомени

Новини за 04.05.2016  Ново изследване твърди, че сред редовните консуматори на канабис по-често се наблюдава "изкривяване" на паметта

Консумацията на канабис допринася за отслабване на паметта. Ново изследване обаче разкри, че канабисът може също да улесни създаването на фалшиви спомени, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Доказано е, че консумацията на канабис влияе върху способността да се запаметява и по-специално върху т.нар. работна памет. Тя е свързана с мозъчна функция, която позволява да се запамети информация за кратък период. По този въпрос е писано неведнъж. По-малко известно е, че редовната консумация на канабис улеснява създаването на фалшиви спомени.

Сега с изследване на връзката между канабиса и фалшивите спомени се заели испански учени. Става въпрос за нещо, за което човек е абсолютно сигурен, че си спомня, макар да не го е преживял.

За да подкрепи хипотезата си, екип от Автономния университет на Барселона извършил малък експеримент. Въз основа на наблюдения с функционален ядреномагнитен резонанс учените установили, че при закоравелите пушачи хипокампусът - мозъчна зона, свързана със запаметяването, е по-слабо развита, отколкото при непушачите.

За целите на изследването били подбрани 16 души, които ежедневно пушели канабис от най-малко две години и не са били засегнати от психични или неврологични увреждания, и други 14 души, които рядко пушели канабис и били включени в контролната група. Поредица от думи била показана на всички участници. 15 минути по-късно, т.е. отвъд срока, за който е прието да се говори за работна памет, им бил показан сходен списък с думи, в който обаче имало нови изрази. Оказало се, че в групата на закоравелите пушачи са много повече онези, които били убедени, че са виждали новите изрази в първия списък.

 

Според учените това доказва, че сред редовните консуматори на канабис по-често се наблюдава "изкривяване" на паметта.

 

"Когато става дума за памет, едно от най-разпространените погрешни виждания е свързано с "картина", гравирана веднъж завинаги в мозъка, без да се поврежда - заяви експертът от Масачузетския технологичен институт Сусуми Тонегава. - Всъщност паметта е динамична и се променя, когато си припомним нещо."

Източник: БТА    http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kanabisyt-ulesniava-syzdavane-na-falshivi-spomeni-6035415

 

Кратък линк

Още Новини