Коронавирус в Италия: завръщането на мафиотския клан Камора

Новини за 02.06.2020

Италия се бори с две кризи едновременно: икономическата и тази, породена от коронавируса. Печално известният мафиотски клан Камора в Южна Италия знае, че може да обърне това в своя полза. Ето как:

“В момента мафията купува хората на безценица”, казва Луиджи Куомо от организацията “SOS Impresa”, бореща се срещу организираната престъпност. Една от най-дейните структури в това отношение е мафиотският клан Камора. Мафиотите се опитват да проникнат сред най-бедните обществени слоеве в югозападния регион Кампания. Вместо да "смуче" пари от тях, както преди, организацията раздава пакети с храна и банкноти по 50 евро, обяснява Куомо. Разбира се, те не действат от чист алтруизъм. “Рано или късно ще искат нещо в замяна”, допълва той.

Слабостите на правителството в Рим облагодетелстват дейността на Камора. Забавената финансова помощ, неадекватната реакция на властите, липсата на прозрачност – всичко това помага на мафията да се представя за благодетел.

Кризата и немотията облагодетелстват мафията

Италианската държава се опитва да отговори на организираната престъпност: законодателството на страната разрешава конфискацията на собствеността на престъпните организации и използването ѝ за социални проекти. Според официалните данни, в последните 20 години са иззети 65 хиляди имота, включително земи и строителни обекти. Общините, гражданските инициативи и неправителствените организации могат да ги превърнат в кафенета, ресторанти, културни или здравни центрове.

Кметът на Касал ди Принчипе - Ренато Натале - е добре запознат с темата. Градчето се намира на около 20 километра северозападно от Неапол и се счита за един от центровете на клана Камора. По време на управлението на Натале около 2/3 от конфискуваните от мафията имоти са превърнати в сгради с обществена функция. “Новосъздадените проекти не са ориентирани към печалба. По-скоро те имат за цел да покажат, че е възможно да се освободим от незаконните бизнес практики и експлоатацията”, казва той.

Днешните времена са трудни за населението в бедните части на Южна Италия. “Най-важните работодатели в региона са в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и строителството. Кризата, предизвикана от коронавируса, засегна тежко тези браншове", казва Натале.

Над 1 200 семейства са подали молби за държавна помощ в размер на 500 евро. Държавата обаче осигурява само половината от средствата, останалата част се покрива от общинския бюджет. Общината е изградила структури за борба с мафията, но финансовите затруднения могат да тласнат хората към Камора. В този смисъл местните власти разчитат на финансова помощ от държавата.

Тежка и мудна бюрокрация

Луиджи Куомо от “SOS Impresa” критикува бавните процедури по конфискация. “Докато конфискуваният имот стои неизползван, мафиотските кланове се държат сякаш той все още е тяхно притежание”. Понякога минават 10 години, преди имотът да стане общинска собственост, а нерядко конфискуваната земя представлява допълнителна финансова тежест за общините:

"22 имота вече са ни предадени от държавата тази година“, отчита кметът Натале. "Сега би трябвало да инвестираме пари, но не можем. Заради кризата разполагаме с по-малко средства", посочва той.

Снимка: Кметът Ренато Натале показва на картата иззетите от мафията имоти

В цяла Италия има над 17 хиляди конфискувани от мафията имота, които се намират в ръцете на държавата.

„Предоставянето им на разположение на общините следва да бъде цел на политиката в борбата срещу организираната престъпност”, казва Натале. Ако това не се случи, кметът на Касал ди Принчипе вижда опасност от ефекта на бумеранга: ако те остават неизползвани, ще „се превърнат в символ на неспособността на държавата да се бори с престъпността".

Сама държавата няма да се справи

Въпреки многото трудности и бюрократични спънки Куомо не губи надежда: "Упоритата работа на разследващите ми дава кураж. Всяка конфискация подкопава мафията", казва той.

За едно обаче кметът е категоричен: италианската държава не може да се справи с тази задача сама. "Поради международния характер на организираната престъпност се нуждаем от повече сътрудничество на европейско ниво", убеден е Луиджи Куомо.

Основна снимка: Конфискувана мандра. Надписът на плаката гласи: "Успешна конфискация: тук загуби Камора!"

Източник: https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%B2-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%B5...

 

Кратък линк

Още Новини