Криминален репортер е намерен обезглавен на влакови релси в Мексико

Новини за 15.09.2020

Журналист е намерен мъртъв и обезглавен в щата Веракрус, съобщава вестникът, в който той е работил.

Хулио Валдивия е поне петият журналист, убит в Мексико тази година, според наблюдател на медиите „Репортери без граници“.

Тялото на 41-годишния мъж е открито близо до мотоциклета му на железопътната линия в град Моцоронго.

Уго Гутиерес, секретар по обществена сигурност и шеф на полицията в щата Веракрус, осъди „страхливото убийство“ и обеща да „използва всички ресурси, за да намери отговорните“.

Валдивия съобщава на вестник El Mundo de Veracruz, че работи в селска зона, близо до щата Оахака, която отдавна е известна с насилието от гангстерски банди.

Медията, за който той е работил посочва, че предния ден, той е отразил конфронтация между полицията и заподозрени престъпници.

Вадлидия „работеше в сложна област, където има престъпни групи“, каза Ана Лаура Перес от Държавната комисия за внимание и защита на журналистите.

Трябва да се разследва дали той е съобщил за нещо, което е притеснило тези престъпни групи“, каза тя.

Във Веракрус често има битки между съперничещи си наркокартели в Мексико и това е най-смъртоносния щат в страната за журналисти.

През последните 20 години в Мексико са убити над 140 журналисти. Само при малка част от тези убийства се е стигнало до присъди.

През март журналистката Мария Елена Ферал беше застреляна от двама нападатели на мотори, докато се качва в колата си във Веракрус.

През август независим журналист почина в ареста на полицията в мексикански граничен град. Хуан Нелсио Еспиноза е бил арестуван, докато отразява конфронтация в град Piedras Negras.

Мексико е в класацията на най-опасните страни в света за репортери. През 2019 г. около половината от всички убийства на журналисти по света са станали в Мексико, според Комитета за защита на журналистите.

 

Източник: https://www.dw.com/en/crime-reporterfound-beheadedon-train-trackin-mexico/a-54874858

 

 

Кратък линк

Още Новини