Мащабна акция на полицията в Пловдив срещу дилъри продавали на деца в училищата

Новини за 12.08.2019

28 души  ще получат обвинения след акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу производство и разпространение на наркотици в цялата страна. 8 от тях вече са арестувани.

Престъпната организация е генерирала милиони левове печалба. Има данни, че се е ползвала с протекция от висши полицаи. Арести имаше в София, Пловдив, Поморие, както и на други места в страната. 28 лица ще бъдат привлечени под наказателна отговорност.

В лабораторията в София мафиотите са правели наркотик, който разпространявали из цяла България. Дилърите са предлагали дрогата и на деца, като са обикаляли училищата.

Групата е генерирала печалба от милиони левове годишно, а част от парите са давани за подкупи. По информация на спецпрокурорите лидер на тази група е известният в криминалните среди Радо Ланеца.

В студиото на "Здравей, България" спецакцията коментира Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията. "В България се разкриват десетки такива оранжерии. Самото отглеждане на канабис стана твърде лесно и има много потребители, които го отглеждат в домовете си. Очевидно става въпрос за група, която се занимава с доставки на едро, вероятно зарежда някаква мрежа от дилъри в София", добави Русев.

"Канабисът се отглежда основно в България. Заради множество рецепти в интернет доста хора в домашни условия готвят т. нар. "пико". По-сложно е с кокаина и хероина – там става въпрос за трансграничен трафик. Трябва да имаш конкретните контакти, за да ги разпространяваш", посочи Атанас Русев.

 

 

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mashtabna-akciya-na-policiyata-v-Plovdiv-sreshtu-diluri-proadavali-na-deca-v-uchilishtata-889392

Кратък линк

Още Новини