Може ли Италия да победи най-мощната мафия? Част II

Новини за 14.09.2020

RACHEL DONADIO е автор на статията в The Atlantic, номинирана в конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналистка Вероника Герин за 2020 г.

Ндрангета се оказва трудна за разследване от прокурорите, защото организационната й структура се основава на кръвни връзки. При другите мафии, членовете им по-лесно се откъсват. Погледнато от историческа гледна точка, много малко ндрангетисти са предали семейството си. От над 1000 души, станали свидетели по дела за организирана престъпност през последните години, само 15% са членове на Ндрангета. Това бавно се променя, като масовите арести през декември отчасти са базирани на вътрешна информация. Гратери ми каза, че ндрангетистите, които нарушават клетвата си, обикновено го правят от любов или от страх. Те са млади мъже, които не искат да прекарат живота си в затвора и които имат съпруги или приятелки навън. Или информаторите са жени, които са се омъжили за ндрангетисти и искат децата им да имат друг живот. Въпреки това, мафиотите в Ндрангета остават лоялни.

Ндрангета се появява в Калабрия през 19-ти век, тъй като феодалната икономика на региона, хаотично отстъпва на силите на капитализма. В ранните години, членовете на организацията, са действали главно като разбойници и крадци, преди да преминат към контрабанда, изнудвания и отвличания. Най-известното от стотиците отвличания е това на Дж. Пол Гети III през 1973 г. Семейството е платило откуп от около 3 милиона долара, след като похитителите са изпратили отрязаното ухо на Пол по пощата. Съвременната Ндрангета се ражда през 80-те години на миналия век, когато насочва вниманието си към кокаина, оставяйки по-малко доходоносния бизнес с хероин на Коза Ностра.

В Италия, Ндрангета продава кокаин на други престъпни групи – албански или нигерийски, които от своя страна го продават на улицата. Подобен аутсорсинг, държи Ндрангета далеч от площадите и се фокусира върху по-усъвършенствани начини за печелене на пари, като източване на средства от Европейския съюз, предназначени за земеделие и инфраструктура.

През 2012 г., шестима получиха доживотна присъда в Италия за убийство на жена, сътрудничела на полицията за Ндрангета. Тя е била удушена и тялото й, изгорено. Ндрангета действа по просто правило: ако ни прецакаш, ще бъдеш убит. През 2015 г. 22-годишен мъж е арестуван в Италия за поръчване на убийството на собствената си майка, предполагаемо наказание, след като тя е имала връзка с шеф на съперничащия клан на Ндрангета.

Как повдигате обвинения срещу мафия като Ндрангета? – попитах Гратери. Той е прекарал години, потопен в детайлите на престъпленията, арестите, присъдите, обжалванията, личностите и взаимовръзките. Мозъкът му е енциклопедия на мафията. Четири години Гратери и екипът му прекарват в събиране на доказателства за случая с масовите арести. Той посочи някои от методите: подслушвания; геотермални изображения, които могат да откриват подземни бункери; тясно сътрудничество с правоприлагащите органи по целия свят; разбиране на правилата на мафията; усещане за това как организацията се адаптира към нови технологии и възможности за инвестиции, като например криптовалути. Обвинителните актове разчитат на свидетелските показания на около 20 бивши ндрангетисти, което е рекорден брой, каза ми Гратери.

Разбиването на Ндрангета в чужбина се оказва много трудно. Италианското законодателство предоставя на прокурорите като Гратери силни инструменти, с които да се борят с организираната престъпност. Един от тях е, че те могат да поискат конфискации на активи, докато разследват някой по обвинение за „мафиотско сдружение“, широка правна категория, която не съществува другаде в Европа или чужбина.

Гратери харесва да разпитва хора и има правилното поведение за това: спокойно, съсредоточено, уважително, но също така и непредвидимо. По някакъв начин успява да изгради доверие с престъпниците.

Гратери живее в охраняван с камери и полиция комплекс. Той координира всяко движение с полицейския си ескорт и споделя малко със съпругата си. Пътува постоянно – из цяла Италия, Европа и отвъд. Ляга си до 22 часа и често се събужда в 2.30 часа сутрин, за да започне работа.

Бях при Гратери един ден в съда в Катандзаро. От време на време хората чукаха на бронираната врата и той проверяваше камерата, преди да ги пусне да влязат. Оттук Гратери ръководи обвинителните актове в основата на новия maxi-trial. Гратери се стреми да разкрие организационната структура на Ндрангета – как мафията създава връзки с италиански политици, институции, икономически интереси и други обществени елементи, точно както maxi-trial в Палермо разкри как функционира Коза Ностра.

Силата на мафиотите идва от външните им отношения – социалният капитал, който произтича от способността им да налагат връзки и да изграждат социални мрежи“, казва Антонио Никасо, експерт по Ндрангета, който преподава в Университета в Куинс в Онтарио. Той е съавтор на 14 книги с Гратери. Maxi-trial може да послужи като модел за разследване на правоприлагащите органи другаде.

Когато попитах Гратери какво е необходимо, за да става всяка сутрин и да върши тази работи, знаейки, че искат да го убият, той ми отговори: „Всичко си има цена“. Никъде не е ходил без полицейска защита от 1989 г. Не е ходил на кино от 30 години. Къщата му е наблюдавана крепост – „като Биг Брадър“, каза той. Но вътре, сред стените има зеленчукова градина, в която отглежда домати, патладжани, босилек.

Според мен, аз съм свободен човек. Свободен съм в избора си и свободен съм да решавам. Свободен да мисля и да изказвам мислите си. Мога да кажа онова, което другите не могат да си позволят да кажат, защото не са им чисти делата. Защото те могат да бъдат изнудвани. Защото те се страхуват. Защото те са страхливци.“

 

 

Източник: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/10/italian-mafia-ndrangheta/615466/

Кратък линк

Още Новини