Мъж е осъден на смърт в Сингапур за трафик на наркотици чрез Зуум

Новини за 22.05.2020

Мъж беше осъден на смърт в Сингапур по видеоконферентна връзка с приложението Зуум (Zoom) за участие в наркотрафик. Това е първият случай в страната, когато смъртна присъда се произнася дистанционно заради карантинните мерки, наложените във връзка с епидемията от коронавирус, предава Ройтерс.

37-годишният Пунитан Генасан от Малайзия  е осъден на смърт (чрез обесване) за участие в сделка с хероин през 2011 г.

"Заради безопасността на всички участници в съдебната процедура, делото се проведе по видеоконферентна връзка", заяви говорител на Върховния съд на Сингапур. Той добави, че това е първото наказателно дело, в което е произнесена смъртна присъда в дистанционен режим на работа на съда.

Адвокатът на обвиняемия заяви, че клиентът му е бил уведомен за присъдата си от съдията чрез приложението Зуум и обмисля обжалване.

Базираната в Калифорния технологична фирма Зуум не отговори на искане за коментар, отправено от нейни представители в Сингапур.

В Сингапур има нулева толерантност към наркотиците. През изминалите десетилетия са били обесени стотици души, включително десетки чужденци, за свързани с наркотици престъпления.  

Снимка: Сградата на Върховния съд в Сингапур, REUTERS/Edgar Su/File Photo

Източник: https://www.reuters.com/article/us-singapore-crime/man-sentenced-to-death-in-singapore-via-zoom-call-idUSKBN22W0I6

Кратък линк

Още Новини