Над 674 кг марихуана конфискувани в акции край училищата

Новини за 15.10.2020

Над 5000 училищни райони в цялата страна са били проверени в акция за противодействие на разпространението на наркотиците. В хода на акцията са били иззети 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Правната комисия в Народното събрание, където бе представен отчет за дейността на прокуратурата.

Той подчерта, че другият проблем, който прокуратурата идентифицира като разрастващ се управлението на автомобили след употреба на наркотици. "Проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт. 90 броя са били делата през 2015 г. за лица, задържани след шофиране след употреба на наркотици.  През 2019 г. те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока", заяви Гешев и добави, че от 16 000 катастрофи годишни, 10 000 са с участието на шофьори, употребили наркотици.

"Никой не е застрахован от това, да му се случи онова, което се случи на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков", каза още главният прокурор.

Близо 2300 са разследванията за корупция, които са наблюдавни от прокуратурата от началото на годината до 31 август. 283 души вече са предадени на съд за корпупционни престъпления. 156 са осъдените за корупция, а 22-ма са оправданите. Други 122 разследвания за започнали за злопотреби с евросредства за първите осеме месеца на годината. На съд са предадени 20 души. 27 вече са осъдени с влязла в сила присъда, а трима са оправдани. Над 5000 са новообразуваните разследвания за трафик на наркотици. Над 2100 са осъдените с влязла в сила присъда и 18 са оправдани, става ясно от доклада на главния прокурор до Народното събрание. 

Кратък линк

Още Новини