На 17.11.20г. бе представена в Италия последната книга на Никола Гратери и Антонио Никасо „Нелегален кислород“

Новини за Хероин 20.11.2020

Последната книга на Никола Гратери и Антонио Никасо „Нелегален кислород“  описва как мафията се възползва от пандемията  Covid-19, за да се вкорени  изцяло в  територията на Италия

 

Историята ни покзава , че мафията винаги е използвала драматични събития и кризи, за да увеличи своите  приходи. Епидемията от холера, ибухнала IX в.,  е намалила значително  населението на Палермо и Неапол.

 Ето защо, сегашната икономическа и здравна криза, предизвикана от епидемията Covid-19, е възможност за мафията . Днес мафията  прилага все все по-сложни методи, оповавайки се на  корупцията, за да проникне в многото нива на правната икономика и преди всичко на политиката.

 Според  „ISTAT“ още през юни 2020 г. 38% от италианските компании са докладвали за рискове от устойчивост на дейността си, докато 51.5% се очаквали  да имат проблеми с ликвидността до края на годината.  Според  данните  единствените "фирми", които не са засегнати от кризата, са тези , свързани с Мафията.

 Действително, между март и юли 2020 г. престъпленията, които се дължат на престъпни организации, са се увеличили значително в сравнение със същия период на 2019 г., достигайки връх от +17 % по отношение на изпирането на пари и повторното използване на капитал.

"Мафията винаги е била считана за проблем на обществения ред. ", отбеляза  Никола Гратери и Антонио Никасо.

"За съжаление, секторите на мафията са доста различни : културни, социални и икономически." Според  Гратери и Никасо: "много хора са свикнали с логиката на корупцията, т.е. към тази форма на "незаконен кислород", който променя правилата на пазара и нарушава принципите на демокрацията".

За да се спре това скандално и смъртоносно явление, което засяга не само нашата страна, но целия свят, е необходимо да се предложат повече   реформи и закони в Наказателния кодекс, единни в цяла Европа, които най-накрая могат да ни освободят от  пипалата  на мафията.

Кратък линк

Още Новини