Никола Гратери е неудобен колкото Фалконе, но докато го критикуват, означава, че той е все още жив-част 2

Новини за Кокаин 05.04.2021

Не съм виждал  толкова огромно  учудване от оправдания министър, който казва, че без негово знание са му купили къща; нито при намаляването на присъдата при обжалване на убиеца на Чиро Еспозито, защото раздразнението  му да вижда твърде много фенове на Неапол в Рим е смекчаващо обстоятелство (в решението не се посочва колко трябва да бъдат  смекчаващи обстоятелствата фактори).

Какво имам предвид? Ако критиките изглеждат еднопосочни срещу магистратите, които са свързани с мафията и се обърнат към прокурор  Гратери повече или по-малко същите, използвани срещу мафията в Палермо , не е ли оправдано да се подозира, че ние преживяваме нещо, което вече сме видяли?

Негативните предразсъдъци срещу  Никола Гратери са очевидни и отчасти са  от същите среди, които са се състезавали в търсенето на нещо, което да дискредитира магистратите, които се осмели да атакуват тези, които стоят над законите (включително тези, които са ги променяли от време на време в тяхна полза).

 

Когато Гратери започна мащабната операция“Rinascita Scott“, една част от гражданско общество  се почувства застрашена заради  тясната  му връзка с мафията. Това е една  голяма част от предприемачи, държавни служители, магистрати и полицаи. Не след дълго започват да валят критики срещу „неудобният“ Никола Гратери.

Така с двама приятели-един от Пулия, а другият от Калабрия, решихме да си направим среща в Катандзаро  пред  сградата на прокуратурата  с онези, които искаха да изразят  подкрепата си  към  магистратите и полицията, ангажирани  в макси -операцията, водена от  Никола Гратери. С подкрепата на телевизия “LaC“  и други телевизионни оператори и  пресата  с разрастването на инициативата, бяхме  помислили да съберем  група  от сто, двеста, триста души  на площада на 18 януари 2020 г.  Оказа, че хората бяха  десетократно повече.

 

И критиките към  магистратите, обявили се  "против мафията" в Палермо, които днес препрочитаме  срещу Гратери, бяха най-леките прояви на враждебност. Срещу Фалконе се появява обвинителна документация на  правосъдието в Палермо и  това на Катандзаро. Съдията е арестуван по обвинения в  корупция.

Прилагайки същите критерий за съмнения за корупция, можем да се запитаме колко присъди срещу влиятелни хора може да са били "коригирани" в следващите съдебни инстанции, не заради признатите качества на ответниците, а заради преценката на съдиите. И така стигаме до Висшия съдебен съвет , а след това до най-висшия автономен орган, който гарантира независимостта на магистратурата на Република Италия “ Il CSM“ под председателството президента Джорджо Наполитано.

И когато Джовани Фалконе решава да приеме поканата на тогавашния министър на правосъдието Клаудио Мартели и се премества в Рим, някои от най-близките му приятели го обвиняват в измяна. Разбира се, след като той разбира как да атакува в сърцевината  организираната престъпност и за една година, с подкрепата на министър Мартели, той успя да утвърди два закона, които не биха могли да се приемат за двадесет години.

Така се ражда  националната антимафия, състояща се  разследващи и съдебни структури.

Евентуалното назначаване на Никола Гратери за председател на миланската прокуратура не е непосредствено, но намерението му да се кандидатира е  вече обявено. По-добре или по-лошо  би било това за Ндрангета?

 Днес главната тема е предговора към новата книга  на прокурор Гратери  за пандемията Ковид-19, написана със съдействието на един от колегите му- Анджело Джорджиани, наричан "противник на ваксините". Джорджиани отрича да е така, а Гратери припомня, че в прокуратурата на Катандзаро всички са ваксинирани, включително и той.

Да се надяваме, че това не е  използвано  от други с цел  възпрепятстване пристигането на Гратери  в Милано.

Това  обясни Лука Палемара, който сега е изключен от прокуратурата в Милано поради опита му да  саботира  работата на свои колеги по важни или съвместни задачи.

Неудобен е животът за тези, които атакуват мафиотските кланове. Те  научават, че Коза Ностра вече е идентифицирала най-добрия убиец  за тях.  Всичко е много добре организирано , така че ако представлявате институция, личното ви съществуване ще бъде на второ място или най-добре е просто да изчезнете.

И ако журналист, зададе въпрос на  Гратери дали се страхува, прокурорът  отговаря следното: "Сега има известно напрежение около мен", може би не сте изненадани от този факт.

Но бидейки от тези магистрати, които стават все по-добри само  след смъртта си, се надяваме да продължим да четем, че всичко, което Гратери прави, е погрешно.

 Притеснително е, че в  борбата с мафията  в един момент трябва да се оттеглим, вместо да продължим спокойно да изпълняваме работните си ангажименти.

 

 

 

 

Източник: hhttps://www.lacnews24.it/la-riflessione/gratteri-e-scomodo-come-falcone-ma-fin-quando-lo-criticano-significa-che-e-vivo_13452 

Кратък линк

Още Новини