Обединеното кралство ще бъде подложено на обстоен анализ по време на най-големия процес срещу мафията в Италия от десетилетия насам-част I

Новини за Синтетични наркотици-Амфетамини 27.04.2021

В Ламеция Терме, Калабрия, в строго охранявана съдебна зала-бункер с капацитет от 1000 места е в ход е най-големият процес срещу мафията в Италия от три десетилетия насам.

 Около 900 свидетели са готови да  дадат показания срещу  350 обвиняеми, включително политици и длъжностни лица, обвинени в членове на най-мощната престъпна група на Италия- Ндрангета.

Няколко от ответниците ще бъдат приканени да отговорят на обвиненията за пране на пари чрез  учредяване на дружества в Обединеното кралство с предполагаема цел да симулират законна икономическа дейност.

“Интересите на Ндрангета във Великобритания са големи. Мафията  използва страната като база за инвестиции и пране на пари", казва Никола Гратери, прокурорът, чието разследване завърши с маски процеса “Rinascita-Scott".

Ндрангета, базирана в южната област Калабрия, е една от най-богатите и най- силните престъпни групировки в света. Едно проучване на Института за изследване - „Demoskopita Research“ през 2013 г. оценява финансовата мощ на мафията като по-голяма от тази на Дойче Банк и  McDonald's  взети заедно, с годишен оборот от  53 млд. евро (£ 44 млд.).

През последното десетилетие стотици разследвания твърдяха как Ндрангета е изпрала милиарди евро в  Лондон.

Доклад от 2019 г. на  разследващата дирекция „Антимафия“ в Италия заяви, че престъпните организации са изпирали милиарди паунда всяка година чрез банките в Обединеното кралство. Разследванията, направени в периода  2018 г.- 2020 г. в Реджо Калабрия, разкрили как шефовете на клана „Nirta“ са поверили управлението на печалбите си на човек, който официално продава  керамични плочки, но който е описан от разследващите като „алхимик“, който е  регистрирал дъщерни дружества в Хърватия, Словения, Австрия и Румъния (той отрича това). След няколко години всички тези компании са били систематично прехвърлени в Обединеното кралство и след това са били закрити.

 Разследващият  Клаудио Петроциело от италианската финансова полиция, която раследва незаконните потоци от капитали, посочи, че клановете на  Ндрангета  в Обединеното Кралство нямат интерес от контролиране на местната територия, а само  от експлоатацията на финансовата система там.

"Не че няма правила в Лондон," посочи той.

"Проблемът е, че рискът от проникване на мафията е подценен."

Ндрангета често се счита  за архаична и изолирана мафия , с членове на клана, живеещи в дълбоко в планините на Калабрия и като такава може да изглежда малко вероятно да използва модерен град като Лондон.

 В действителност, произходът на тази мафия  е от средната класа, която се възползва от социалния капитал, създаден в масонските ложи, за да управлява печалбите, генерирани от международния трафик на наркотици.

 

Източник: https://www.msn.com/en-xl/news/newsworld/uk-to-come-under-scrutiny-in-italys-largest-mafia-trial-in-decades/ar-BB1g5veO?ocid=msedgntp

 

Кратък линк

Още Новини