Обединеното кралство ще бъде подложено на обстоен анализ по време на най-големия процес срещу мафията в Италия от десетилетия насам-част II

Новини за Синтетични наркотици-Амфетамини 27.04.2021

Джулиано ди Бернардо-собственик на "Grande Oriente d'Italia"(GOI) твърди, че по време на  съдебните процеси през 2014 и 2019 г., които свързват Ндрангета  с тероризма,  той е имал разговор с херцога на Кент, в началото на 90-те години за проникване на италианската мафия  в южната част на  Англия

"Херцогът на Кент,  собственик на „United Grand Lodge of England „ (GOL ) предложи да напусна GOI и да създам нова поръчка", твърди ди Бернардо. "Бих искал да посоча, че по това време калабрийската мафия бе много по-силна от сицилианската."

Говорител на херцога заяви, че "никога не би коментирал неясни сензационни претенции, основани на предполагаеми разговори от преди повече от 30 години". UGLE каза, че няма коментар за предполагаеми криминални елементи в чужда конституция, без връзка с нея, но добави: "Звучи като че някои италианци със сигурност  по това време, са  загубили  значително пътя си."

В съзнанието на италианските следователи, разследващи незаконната дейност на Ндрангета, възниква нов проблем сега: Брекзит.

Магистратите и полицейските служители в страната споделят опасенията си , че клановете на Ндрангета може да се опитат да се възползват от излизането на Обединеното Кралство от Европейския съюз. Ако, както се опасяват, полицейското и съдебното сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство се окаже по-малко ефективно, отколкото преди Брекзит.

"С Брекзит нещата можеха да излязат извън контрол", каза  Никола Гратери.

Според разследващи, Обединеното кралство може да бъде оставено да се бори с клановете Ндрангета  без международна съдебна подкрепа и съдействие от страна на  Италия.

"Когато Обединеното кралство беше част от Европейския съюз, то се възползваше от ефективното споделяне на  база данни в борбата срещу организираната престъпност", заяви  пред “ The Guardian” италианския  прокурор Федерико Кафиеро Де Рахо.

"След Брекзит проблемите ще започнат да се появяват в Англия. Днешните мафии се движат между страните и континентите, и  там, където намерят пропуск в международното сътрудничество, се възползват  от тази възможност."

Сред последиците от излизането на Обединеното кралство от ЕС са промените в  европейската заповед за арест (EAW) , която позволява бърза екстрадиция, както и Европейската заповед за разследване (EIO), която оправомощава държавите да призовават държава-членка да води разследване, да организира подслушвания или да проследи заподозрян.

"Италия и Обединеното кралство ще подпишат споразумения за продължаване на тези  средства в борбата с мафията ", каза Кафиеро. "Въпреки това, на практика, сътрудничеството ще бъде по-различно. Страните извън ЕС ще имат по-големи трудности при участието си в  международни разследващи операции."

"Споразумението, постигнато на Обединеното кралство с ЕС, предоставя всеобхватен пакет от средства, който да гарантира работата с партньори в Европа, включително Италия, за справяне с тежката престъпност и тероризма с цел за защита на обществената сигурност", заяви Кевин Фостър, министър на миграцията към Обединеното кралство за бъдещите граници и имиграцията в  свое изявление.

"То включва общи разпоредби за екстрадиция, непрекъснат обмен на данни за целите на правоприлагането и договорености, които позволяват тясно и ефективно сътрудничество с Evropol и Eurojust. Ние сме поели ангажимент да работим заедно с европейски партньори, включително Италия, за да  противодействаме на заплахите, пред които сме изправени, в рамките на Европа и извън нея. Обединеното кралство ще продължи да бъде световен лидер в областта на сигурността в световен мащаб."

Тим О'Съливан, бивш прокурор  и председател на Европейската комисия на общественото правосъдие, заяви: "Нашите страхове със сигурност са споделени с тези на Италия, защото в момента все още има несигурност относно начина, по който ще функционират новите договорености между държавите ни.“

"Механизмите на ЕС дават на правоприлагащите органи правна база  за действие. Това не означава, че в новото споразумение за сътрудничество няма средства за справяне с проблемите."

Междувременно, пандемията Covid-19 и последвалата от нея  финансовата криза улесниха Ндрангета да задълбочи участието си в международните пазари.

Джузепе Ломбардо, заместник прокурор на Реджо Калабрия, предупреди, че "във фаза на много оскъдна глобална ликвидност целта на Ндрангета ще бъде да се създаде банкова система, паралелна на законната такава", тъй като всички погледи са  насочени към Лондон сега.

Федерико Варезе, професор по криминология в Университета в Оксфорд, смята, че Брекзит принуждава правителството на Обединеното кралство да преосмисли борбата си срещу международната организирана престъпност.

"Престъпниците смятат границите за възможност и  ще се възползват максимално от нея", каза Варезе. "Това е просто още една цена на Брекзит."

 

Източник: https://www.msn.com/en-xl/news/newsworld/uk-to-come-under-scrutiny-in-italys-largest-mafia-trial-in-decades/ar-BB1g5veO?ocid=msedgntp

 

 

 

 

 

Кратък линк

Още Новини