Окръжният съд в Сливен разпореди публичен процес срещу британския пастор

Новини за 14.01.2021

Наказателното дело срещу британския пастор Даниел Хъл /44 г./ за неплатени данъци върху получени дарения за близо 1 млн.лева ще се гледа по общия ред. Това постанови Окръжният съд в Сливен след края на продължилото с часове разпоредително заседание. Отхвърлени са всички искания на защитата за връщане, прекратяване и спиране на делото. Отхвърлено е и искането то да се гледа при закрити врата. Съдът се е мотивирал, че публичният процес ще осигури по-голяма обективност и ще пресече евентуалните притеснения на подсъдимия и защитата му за опорочаване на съдебното разследване. Ако разпореждането не бъде оспорено пред Бургаския апелативен съд, първото заседание по делото трябва да започне в 10 часа на 11 февруари, съобщиха от Окръжната прокуратура.

Обвиненията срещу британския пастор са за това, че е събирал и получил дарения от чужбина на стойност 958 819 лева и не е платил дължимите за тях данъци. Това е станало в периода от края на юли 2017 до края на септември 2019 година в Сливен, когато Хъл е разпращал чрез различни канали в интернет клипове за живота на хората в ромския кв. „Надежда“ в града и е получавал дарения по банков път, в разкрити на негово име сметки. Британският проповедник не е подал данъчни декларации за нито едно от стотиците дарения, като с това е избегнал установяването и плащането на данъци в особено големи размери – 31 641 лева, съобщиха от Окръжната прокуратура. Ако вината на проповедника бъде доказана пред съда, по тези обвинения законът предвижда от 1 до 6 години затвор и глоба до 2000 лева. Съдът не е присъединил гражданския иск на общината в Сливен в размера на неплатените данъци, с начислените лихви за просрочието. Искът може да бъде предявен в друго производство.

Даниел Хъл е завършил колеж, имал инженерно образование, но се занимавал с религиозна дейност. През 2018 г. официално е регистрирал църква в страната ни, макар да се изявявал като пастор и от по-рано. Британецът стана клиент на българското правораздаване, след като е бил осъден и е излежал присъда в родината си за снимки на деца, част от които били определени от тамошния съд като „неприлични“ и „забранени за притежание“, уточниха от сливенския съд. Установил се в най-бедната част на ромското гето на Сливен, купил си две къщи. Открил молитвен дом. Давал пари и купувал вещи на бедняците е те започнали два гледат на него като на местен благодетел. Голяма част от времето си прекарвал в присъствието на деца.

Хъл бе задържан от полицията в Сливен и срещу него бяха повдигнати обвинения за блудства с осем момчета от гетото, пет от които не бяха навършили 14 години, след репортаж на ВВС и публикация в „Труд“. Това дело е подсъдно на Районния съд в Сливен. То бе образувано и започна по-рано от делото за невнесените данъци. Но след две разпоредителни заседания все още няма движение по него. Срещу единия съдия-докладчик защитата е предявила над 20 претенции и е поискала отвода му, тъй като бил предубеден. По подобен начин се е развило и следващото разпоредително заседание, като съдията по него си е направил самоотвод. На 20 януари е насрочено третото поред разпоредително заседание, при друг съдия. Подсъдимият е с мярка за задържане под стража в ареста.

 

Автор: Росица Николова

Източник: https://trud.bg/%D0%BE%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%B4-%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80...

Кратък линк

Още Новини