Показни убийства, жестокост... Обръща ли внимание държавата

Новини за 13.01.2020

Държавата трябва да обръща по-голямо внимание на потенциално опасните лица. Най-вече на онези, за които е съвсем ясно, че са склонни да извършат престъпление. Това заявиха в студиото на "Здравей, България" по NOVA бившият директор на отдел убийства в МВР Ботьо Ботев и криминалният психолог Тодор Тодоров.

Коментарът им идва по повод жестокото убийство на 18-годишно момиче в Галиче. То бе намерено в събота (11 януари) с прерязано гърло в двора на къщата на родителите му.

17-годишен младеж от селото е задържан и е направил пълни самопризнания при разпита, продължил часове. Той вече е бил регистриран за тежък побой над възрастен мъж, а хората от Галиче поискаха цялото му семейство да бъде изселено.

"Често в практиката при подобни действия се наблюдават пропуски, които се оказват фатални. Този път обаче органите на реда изглежда са си свършили работата на време. Проблемът обаче е, че по всичко личи, че убиецът е бил антисоциален тип, известен с проявите и действията си, живеел е сам и вероятно е вършил престъпления през всички години на съзнателното си израстване като личност", допълни още Ботьо Ботев.

По думите му при подобни случаи, в които не се обръща внимание на такива хора, накрая се стига до изключително тежко престъпление и дори убийство. И едва тогава се предприемат мерки.

"Всичко това е вследствие на липсата на отговорност от страна на обществеността и съответните институции. Има детски педагогически стаи. Освен това всички жители на Галиче са били наясно с проявите на този човек. Органите на реда са били длъжни да осъществят наблюдение. Това важи с пълна сила за всички, смятани за опасни и подозирани в извършването на престъпление", категоричен бе бившият директор на отдел "убийства".

"Убиецът категорично не може да се поправи. За да може да поправиш каквото и да било в себе си, то трябва да имаш съответния интелектуален капацитет за това", отбеляза криминалният психолог Тодор Тодоров.

И подчерта, че в такива ситуации огромна роля има и семейството, не само държавните институции.

 

 

 

https://www.vesti.bg/bulgaria/pokazni-ubijstva-zhestokost...-obryshta-li-vnimanie-dyrzhavata-6104305?fbclid=IwAR2jiEWLn4qHjLFPe0jNs4MQAxgvqmXkBxas5bkVImuHHBVH-oTTnwbI-_E

 

Кратък линк

Още Новини