Полицията в Мексико е арестувала трима за нападението срещу рехабилитационен център за наркозависими, при който загинаха 27 души

Новини за 06.07.2020

Мексиканската полиция е арестувала трима мъже за кървавата атака срещу рехабилитационен център за наркозависими, при който загинаха 27 души, съобщи местната прокуратура в неделя.

Въоръжени мъже са влезли в центъра в град Ирапуато, в централната част на щата Гуанхуато, миналия четвъртък, принуждавайки жертвите „да легнат да земята и са ги разстреляли“, съобщиха властите.

Заподозрените са били заловени от отряд на специалните сили, казаха от прокуратурата в Twitter, наричайки инцидента „отвратително престъпление“.

Президентът на Мексико, Андрес Мануел Лопес Обрадор, осъди нападението, най-смъртоносното за тази година в страната. Първоначалният брой на смъртните случаи бе 24, но трима от ранените починаха.

Според местните медии, атаката е била част от продължаваща война между съперничещи си наркокартели.

Наличието на мащабна енергийна инфраструктура в Гуанхуато, привлича гангстерски групи като картела Санта Роза де Лима, който се занимава с кражби на гориво и мощния картел Jalisco Нова Генерация за контрол на търговията.

На 21 юни, властите съобщиха, че са заловили 26 членове на картела Санта Роза де Лима, които реагираха, като поставиха блокади от горящи превозни средства в три града.

Няколко дни по-рано, шест члена на едно семейство, сред които и дете, са били убити в град Челайа.

Атаката от миналата сряда е второто най-смъртоносно нападение откакто Лопес Обрадор е на власт от декември 2018 г. През месец август, миналата година, 28 души са били убити в бар в източния щат Веракрус.

От декември 2006 г., тогавашното правителство започна военна операция срещу наркокартелите за разпространение на наркотици. Повече от 290 000 души са убити, според официалните данни.

Източник: https://au.news.yahoo.com/mexican-police-arrest-3-over-rehab-center-attack-054406381--spt.html

Кратък линк

Още Новини