Разбиха Албано-италианска мрежа за трафик на наркотици

Новини за Кокаин 30.06.2020

С подкрепата на Евроюст (Агенция на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), съдебните органи и полицията в Италия и Албания арестуваха 37 членове на организирана престъпна група, отговорна за международния трафик на големи количества наркотици. Иззети са 3,5 тона марихуана, кокаин и хашиш, с приблизителна стойност над 40 милиона евро. Иззети са и различни стоки и активи в Албания, на стойност над 4 милиона евро.

В Италия, операцията е проведена от Антимафиотското разследващо ръководство на Бари, със съдействието на Carabinieri, Polizia di Stato, Guardia di Finanza, под ръководството на Прокуратурата на Анти-мафия в Бари. В Албания, Специалната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност в Тирана (SPAK) и албанската полиция приключиха операцията.

Италианската дирекция за борба с тероризма и Евроюст са осигурили подходяща координация на разследванията съответно на национално и международно ниво.

Заподозрените са от италиански и албански произход и са били част от мощна престъпна организация, разпространяваща наркотици от Албания до Италия и са били много активни на пазара на наркотици от дълго време. Контрабандирали са големи количества наркотици, използвайки лодки за развлечение, впоследствие ги транспортирали през сушата основно до районите Бари, Пулия и Базиликата.

В днешния, последен ден на операцията, координиран от Евроюст, едновременно са задържани 37 заподозрени в Италия и Албания, докато други мерки се изпълняват във Франция. При разследването са иззети 3,5 тона наркотици (марихуана, кокаин и хашиш), еквивалент на около 7 милиона индивидуални дози на стойност 40 милиона евро. В Албания са били иззети и различни активи, включително фабрика за производство и търговия с кафе, компания за разпространение на напитки и алкохол, хранителен бизнес, ресторант, 15 апартамента, парцел за строителство, както и 7 големи коли и лодка, оборудвана с мощни извънбордови двигатели.

Този изключителен резултат от разследването с едновременно изпълнение на тази трансгранична операция стана възможен благодарение на Съвместния разследващ екип между албанските и италианските власти, чието споразумение представлява модел за сътрудничество между албанските и съдебните органи на ЕС.

Днешната акция е кулминацията на продължителни наказателни производства в Албания и Италия, където няколко заподозрени - една част от престъпната група - бяха вече осъдени в Първоинстанционния съд в Италия през 2019 г.

Източник: http://eurojust.europa.eu/press/PressReleases/Pages/2020/2020-06-30a.aspx

 

 

 

Кратък линк

Още Новини