Руски хакери атакували US правителствени мрежи

Новини за 23.10.2020

Хакери, спонсорирани от Русия, са се опитали да проникнат в компютърните мрежи на американските институции и в два от случаите атаките са били успешни, заявиха американските правителствени служби, предаде Ройтерс.

Това е второто предупреждение за чужди хакерски атаки през последните дни в САЩ.

В сигнал по-малко от две седмици преди изборите в САЩ агенциите съобщиха, че руска група, наричана от разследващите Berserk Bear или Dragonfly, е атакувала десетки държавни, местни и териториални правителства на САЩ, както и авиационни мрежи. Имената на целите на атаките не бяха разкрити.

Сигналът идва на фона на засилена загриженост относно хакерски нападения преди президентските избори в САЩ на 3 ноември.

Мнозина в САЩ се притесняват от възможно повторение на ситуацията от 2016 г., когато хакери, за които се твърди, че работят за руското военно разузнаване, хакнаха и разпространиха имейли, принадлежащи на видни американски демократи и други политически фигури.

Ден преди това директорът на американското разузнаване Джон Ратклиф заяви в сряда, че Русия и Иран са се опитали да се намесят в тазгодишните президентски избори в САЩ, предаде Ройтерс.

"Ние потвърдихме, че Русия, и отделно Иран, са се сдобили с информация за регистрацията на американски избиратели", заяви Ратклиф на набързо свикана пресконференция.

Няколко дни преди това Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е повдигнало обвинение срещу шестима хакери на Руското разузнавателно управление ГРУ за хакерски атаки срещу зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 г., електроснабдяването в Украйна, изборите във Франция през 2017 г., американските избори през 2016 г.

Кратък линк

Още Новини