Смърт на новородено, свързана с острата токсичност на марихуаната

Новини за 29.07.2020

Научна статия описва случая на 11-дневно момиченце, починало вследствие на остра токсичност от марихуана. Посочва се и необходимостта от повече научни изследвания за действието на марихуаната по време на бременността.

Бебето, което е родено в 36,5 гестационна седмица, е намерено безжизнено в дома на 20-годишната си майка, без индикации за задушаване; в болница е обявено за мъртво. Извършената аутопсия и разследване разкриват много подробности.

Макроскопско изследване показва, че новороденото има обилен кръвоизлив на надбъбречните жлези, кръвоизлив на черния дроб и кръвоизлив на тимуса. Скрининг на пъпната връв установява повишено ниво на карбокси-THC, което показва, че е употребявана марихуана в късна бременност.

Освен това, при микроскопско изследване се наблюдват обширни некрози и кръвоизливи на черния дроб и надбъбречните жлези, огнищен кръвоизлив на тимуса. Всички останали резултати от рентген, скрининг на новородено, микроскопско изследване на други основни органи са нормални.

Причината за смъртта е обявена като „обширна некроза и кръвоизлив на черния дроб и надбъбречните жлези“. Това е причинено от марихуаната, която майката е употребявала.

Според авторите, този случай е уникален, защото причината за смъртта се основава на принципа на „диагноза на изключване“.

При употребата на марихуана от бременни жени, биха могли да се идентифицират повече случаи на смърт при новородени, поради острата токсичност на марихуаната“, заключават авторите. „Съдебните патолози имат професионалното задължение да докладват тези случаи в рецензирани публикации, за да информират обществеността, за да се взима „информирано решение“ относно употребата на марихуана.“

На 15 декември 2019 г., списание American Journal of Case Reports публикува статия със заглавие „Смърт на новородено  вследствие на токсичното действие на марихуана в черния дроб и надбъбречните жлези.“ Статията може да прочетете на адрес: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6930694/

Източник: https://www.empr.com/home/news/newborns-death-linked-to-acute-marijuana-toxicity/

 

Кратък линк

Още Новини